Välj en sida

Sedan något år tillbaka råder bristande chiptillgång vilket drabbar en mängd branscher. Så även spelbranschen i och med att Sony och Microsoft haft oerhört svårt med att möta efterfrågan.

Att lansera en konsol mitt under en pandemi och chipbrist är i sanning en utmaning, vilket också Xbox-chefen Phil Spencer med ett trött skratt har konstaterat.

Xbox Series X/S har slagit både PlayStation 5 och Switch enskilda månader på vissa marknader, inklusive den nordamerikanska. Många har undrat hur detta är möjligt, men nu har vi kanske fått ett svar. Enligt journalisten Nick Baker har Microsoft betalat för så kallad chipprioritet. De har alltså köpt sig en sorts chipförtur.

Det är kanske inte jättechockerande, egentligen. Microsoft har resurserna att betala. Många trodde kanske inte att det gick att skapa förtur genom att göra så, men på en marknad handlar trots allt det mesta om pengar. Även för en fabriksägare.

Detta förklarar hur det kunde finnas så pass många Xbox-konsoler på hyllorna under julhandeln, och hur de även lyckades släppa en Limited Edition-konsol med Halo Infinite-tema (något jag faktiskt klurade på där och då).

Vi kan notera att detta inte har gjort att Xbox sålt skjortan av PS5 och Switch. Inte alls. Men det har möjliggjort för Microsoft att få ut fler konsoler och säkert fått en och annan att slå till eftersom PS5-hyllorna gapat tomma.

(Visited 80 times, 1 visits today)