Välj en sida

Efter att ha lagt Gears of War 3 till handlingarna har min resa tillsammans med Gears of War nått sin ände för den här gången. Det har varit en händelsefull resa, actionpackad, med ett rasande tempo och med en viss längtan efter ett nytt spel i serien.

Det har gått två år sedan den dramatiska finalen i Gears of War 2. COG-kämparna har dragit sig tillbaka till ett hangarfartyg där de försöker leva ett något sånär normalt liv. Det odlas och pysslas ombord vilket ger liv åt en annars rätt människofientlig och död miljö.

Det nya hotet är inte Locust utan Lambent, varelser som muterar från energikällan imulsion. Det dröjer inte länge innan lugnet är över och action á la Gears tar över. Sedan håller spelet detta tempo nästan oavbrutet under fem akter och ett 30-tal kapitel.

Marcus Fenix delar uppmärksamheten mer med sina kamrater denna gång, och vi får faktiskt styra en av dem under några kapitel.

Berättelsen tar fart när Fenix upptäcker att hans far fortfarande lever och sitter på lösningen till att besegra fienden. Han måste alltså återfinnas.

Gears of War 3 är väldigt likt föregångaren, men berättelsen var starkare i Gears of War 2. Den har sina stunder även här, men är överlag ganska lättglömd. Däremot är striderna lika underhållande och varierade, och det har alltid varit gameplay och inte karaktärer, miljöer eller story som fått mig att spela vidare.

Gears of War 1-3 är tre riktigt stabila actionspel. Det första spelet har relativt sett störst bekymmer med grynig grafik, frustrerande AI och en del kontrollbekymmer. Toppen nås med tvåan och trean är en bra fortsättning som knyter ihop trilogin fint med bra gameplay och roliga bossfajter.

Nu när jag har perspektiv på de fem Gears of War-spelen framstår Gears of War 4 allt tydligare som ett steg bakåt. Gears 5 var däremot en välkommen utveckling av konceptet med en mer öppen värld och något mindre linjär story. Jag är väldigt nyfiken på hur Gears 6 kommer te sig.

Betyget på Gears of War 3 skulle landa på en stark 8/10, vilket också är det betyg jag skulle sätta på trilogin som helhet.

Läs även mina intryck av:
Gears of War
Gears of War 2

(Visited 91 times, 1 visits today)