Välj en sida

Xbox har alltid varit ett nischmärke i Japan. Microsoft lyckades säkra ett antal riktigt bra japanska exklusiviteter till sin första Xbox, däribland Ninja Gaiden och Dead or Alive 3. Till Xbox 360 lyckades de faktiskt ännu bättre vad beträffar japanska spel. Men något egentligen genombrott för den amerikanska spelkonsolen har vi aldrig sett i Japan, och Xbox One sålde så uselt att det var generande.

Nu verkar ett trendbrott ha skett. Xbox Series X och S har båda sålt bättre på knappt 70 veckor på marknaden än vad Xbox One presterade under hela sin så kallade livstid i öst. De uppges vara konstant slutsålda sedan lanseringen.

Ja, det rör sig fortfarande om väldigt små volymer jämfört med konkurrenterna, men när det gäller förhållandet mellan Xbox och Japan får man vara glad för det lilla. Dessutom ska vi minnas att Sony faktiskt haft det ganska motigt i hemlandet. Av de över 116 miljoner PS4-konsoler som sålts globalt är knappt tio miljoner sålda i Japan. De har blivit totalt överkörda av Nintendo, som dominerar fullständigt sedan Switch släpptes för fem år sedan.

Vad gäller året 2021 har vi följande statistik att fundera på: det såldes 5,3 miljoner Switch, vilket var fem gånger mer än alla andra konsoler sammantaget. PS5 sålde tio gånger bättre än Xbox Series X/S, som även fick se sig slagen av PS4 med knapp marginal. Och Nintendo lyckades faktiskt kränga 30 000 enheter av sin då 10 år gamla 3DS.

Xbox har som bekant shoppat loss och lagt under sig en mängd stora västerländska spelstudior. Men det betyder inte att Phil Spencer är ointresserad av japanska spel. Nu finns exempelvis en hel drös med Yakuza-spel på Game Pass, och Spencer har sagt att han vill se fler.

För alla Xbox-spelare är det förstås positivt om utbudet blir mer varierat, och nog vore det lite roligt om Sony och Nintendo fick lite konkurrens i Japan.

(Visited 123 times, 1 visits today)