Välj en sida

Ett nytt Perfect Dark är under utveckling till Xbox Series X/S. Det uppges att nybildade studion The Initiative tar hjälp av erfarna Crystal Dynamics i arbetet. Förhoppningsvis kommer det bli flera ligor bättre än det senaste spelet i serien på en Xbox-konsol.

Det har gått snart 17 år sedan vi sist såg till Joanna Dark. Ett av releasespelen till Xbox 360 när konsolen släpptes 2005 var Rares Perfect Dark Zero, ett spel som nog ingen efterfrågat och ännu färre ville ha när de såg hur det blev.

Jag kom in i FPS-genren först med Halo, men har under åren sedan dess plöjt ett otal first person shooters. Jag vet hur ett bra FPS ska kännas. Grafik, story och atmosfär är alla viktiga komponenter, men viktigast av allt i ett FPS är faktiskt kontrollen. En fladdrig eller seg kontroll förstör omedelbart hela upplevelsen.

Det räcker att spela Perfect Dark Zero i några minuter för att inse att Rare misslyckats kapitalt med spelets viktigaste del. Kontrollen är seg som sirap, och det är särskilt oförlåtligt i ett FPS. Men problemen tar inte slut där.

Det är ingen grafisk uppvisning, direkt.

Vapnen är många till antalet, men saknar tyngd. Striderna blir enformiga och fiendeuppbådet är trist. Banorna är röriga och tillåter inga som helst taktiska överväganden från spelaren. Ordern ska utföras och det finns bara ett sätt att göra det på. Det är fantasilöst, stelt och tråkigt. Miljöerna är hyfsat varierande, det får man ge Rare. Men om vi jämför med Halo, som alltså släpptes fyra år tidigare, finns det ingenting med Perfect Dark Zero som imponerar.

Generande uselt röstskådespeleri. Halvdana animationer. Dassig grafik. Oengagerande banor. Och en berättelse som går fruktansvärt strikt enligt mallen för den här sortens spel. Allt detta gör sammantaget att Perfect Dark Zero känns som ett 90-talsspel och detta i sämsta tänkbara bemärkelse. Det är faktiskt generande dåligt.

Det finns helt enkelt ingenting här som står ut, allra minst drygt 16 år senare. Möjligen hade detta känts som ett OK tidsfördriv 2005, men Xbox 360 hade redan då ett bättre FPS att erbjuda eftersom konsolen lanserades med Call of Duty 2.

Betyget skulle landa på 4/10, vilket betyder underkänt.

(Visited 103 times, 1 visits today)