Välj en sida

Nintendo Switch har varit en formidabel succé ända sedan den släpptes våren 2017. Nu har den nått ännu en milstolpe och ett rekord.

Nyligen presenterade Nintendo sin kvartalsrapport, och den innehöll mestadels finfina nyheter. Bland annat framkom att Switch passerat 100 miljoner sålda enheter. Nintendo har sålt 103,5 miljoner enheter av sin Switch, vilket inkluderar den enbart bärbara Switch Lite och den relativt nya Switch OLED.

Men vi har nu också lärt oss att Nintendo Switch är den stationära konsol som nått milstolpen 100 miljoner snabbare än någon annan. Snabbare än PlayStation. Snabbare än Wii. Snabbare än PlayStation 4 och PlayStation 2.

Antal månader för att få medlemskap i 100 miljonersklubben.

57 månader tog det. Detta är uppseendeväckande. Som synes av tabellerna ovan behövde PS4 nästan ett helt år till för att nå samma milstolpe. PS4 har i dag sålts i strax över 116 miljoner enheter och lär inte nå så mycket högre, även om Sony fortfarande producerar den, eftersom suget efter den drygt åtta år gamla konsolen har störtdykt sedan PS5 släpptes. Därmed kommer Switch definitivt passera PS4 under 2022.

Ett annat rekord har också slagits: Animal Crossing: New Horizons tio miljoner sålda exemplar i Japan gör det till hemlandets bäst sålda spel genom alla tider. Globalt har det sålts i över 37 miljoner exemplar på två år.

Det förtjänar att påminnas hur illa ute Nintendo var när Wii U floppade världen över. Att Nintendo skulle göra en comeback var ingen skräll, men att de skulle släppa en konsol som blev en av de mest framgångsrika genom alla tider var det få som trodde 2017.

Den extrema framgången kan tyckas lite svårförklarlig. Men nyckeln är att Switch är en kompakt, hyggligt prissatt konsol som kombinerar bärbart spelande med att också fungera som en hemkonsol. Framför allt samlar den alla spel som Nintendo släpper – under tidigare generationer har Nintendo spridit sina resurser på en bärbar och en stationär konsol. Nu finns allt till Switch.

Ändå är det mycket som saknas. En generös tillgång till Nintendos historiska spelbibliotek, exempelvis. Och en modern onlinetjänst (här kommer Nintendo tydligen aldrig ikapp). Men det tycks inte spela någon som helst roll.

(Visited 121 times, 1 visits today)