Det har gått snart fyra år sedan Google visade upp sin molntjänst för spel, som då kallades Project Stream. 2019 lanserades Stadia med löften om att tjänsten skulle nå 200 länder och vara en tjänst för alla.

Så blev det som bekant inte. Tre år senare ligger Stadia i ruiner och Google väntas dra ur proppen eller helt enkelt låta tjänsten halvdö samtidigt som de säljer sina molntjänster till andra. Vad var det som gick snett?

Arstechnica har tittat på orsakerna. Projektet Stadia är fullt av oförverkligad potential, löften som aldrig infriades och okunskap om hur spelbranschen faktiskt fungerar.

När Stadia presenterades kunde Google skryta med en egen Stadia Game & Entertainment Division ledd av självaste Jade Raymond. Det utlovades en mångårig satsning på egna exklusiva spel. Allt detta verkade seriöst och lovande. Men Google beslöt att stänga ned sin egen speldivision efter bara ett år med den besynnerliga motiveringen att ”creating best-in-class games from the ground up takes many years and significant investment, and the cost is going up exponentially.” Ja, vad hade de trott? Att spel inte skulle ta åratal att skapa och inte kosta en massa pengar?

En annan sak är att Stadiahårdvara endast fungerar för just Stadia, vilket gör Google återhållsamma när det kommer till uppdateringar av prestandan. Sådant kostar naturligtvis, och eftersom Stadias tillväxt har varit en stor besvikelse har användarna fått nöja sig med prestanda värdig en medelmåttig PC från 2019. Den unika flexibiliteten som Google skröt om inledningsvis var bara rent skryt.

Så Stadia har misslyckats. Eller rättare sagt: Google har misslyckats, för Stadia är det i grunden inget större fel på. Rent tekniskt har tjänsten ganska gott renommé, men Google har inte brytt sig om att fylla den med spel och ej heller lyckats leva upp till löftet om äkta 4K eller uppdaterat prestandan som driver tjänsten.

Konkurrenter som Nvidias GeForce Now och Xbox Cloud Gaming är bättre alternativ för de allra flesta som vill testa att strömma spel till sina mobiler. Nu återstår mest att se hur länge Google väntar innan de stänger ned Stadia för gott.

(Visited 100 times, 1 visits today)