Välj en sida

Även om jag beslöt att göra 2021 till backloggens år och därför har köpt få nya spel, kom det en del bra nya titlar under året. Jag inser det nu när jag går tillbaka och tittar. Just därför är summeringar av det här slaget ganska nyttiga. Man glömmer så fort.

Överlag var dock 2021 ett ganska blekt år. Nintendo släppte en måttligt uppgraderad Switch, PS5 och Xbox Series X fortsatte att vara svåra att få tag i och många spel försenades till 2022.

Årets spel: Halo Infinite
Jag hade kunnat räkna upp en handfull spel som jag vid årets början trodde skulle kunna bli årets spel 2021 och Halo Infinite hade inte varit ett av dem. Men ett extra års utvecklingstid gjorde spelet gott, och i slutändan visade sig 343 Industries tredje Halo bli deras klart bästa. Det är storslaget, atmosfäriskt, engagerande och det har det där härliga flytet som riktigt bra FPS har. Och änterhaken, hur klarade vi oss utan den förut?

MINA TOPP 5
1. Halo Infinite
2. Kaze and the Wild Masks
3. Forza Horizon 5
4. Alan Wake Remastered
5. Resident Evil Village
Hedersomnämnande: Psychonauts 2

Årets snyggaste spel: Forza Horizon 5
Det är visserligen en crossgen-titel, men Playground vet hur man krämar ur allt ur en Xbox, ny som gammal. Forza Horizon 5 ger oss ett makalöst vackert Mexiko, smuts och bilar som ser mer naturtrogna ut än någonsin. Allt i en öppen värld helt fri för utforskning och med obefintliga laddtider på Xbox Series X/S.

Årets design: Halo Infinite
En sak som jag genast fastnade för när jag spelade Halo för första gången var estetiken. Ringvärlden var vacker, men covenanternas byggnader var ännu vackrare. I Halo Infinite får vi både Banished och Forerunners arkitektur, utsökt ljussatta, i ett grönskande vackert landskap.

Årets besvikelse: Switch
Jag köpte en Switch i somras efter moget övervägande. Något större antal spelinköp har det emellertid inte blivit, och min Switch har därför mest samlat damm under året. Just nu känns det som att Nintendo gör så lite som möjligt, och det är kanske inte så konstigt eftersom Switch fortsätter att sälja galet bra ändå.

90-talet gjorde comeback i storartad stil.

Årets överraskning: Kaze and the Wild Masks
Det är alltid lika roligt när riktigt bra spel flyger under radarn och bara dyker upp framför ögonen på en. Kaze and the Wild Masks var ett sådant spel för min del i år. Det visade sig bli årets näst bästa spel. Visst är det en Donkey Kong Country-kopia till utseende och gameplay, men vad gör det när det är så förbenat kul och välgjort?

Årets uppföljare: Halo Infinite
343 Industries tystade kritikerna med besked. Efter Halo 4 och Halo 5, som var bra men inte fantastiska spel, fanns det skäl för oro. En långdragen och problemfylld utveckling gjorde oss genuint oroliga för Halo Infinite. Men i slutändan levererade studion ett av de bästa Halo-spelen någonsin. Klart att det är årets uppföljare.

Årets remaster: Alan Wake Remastered
Det var hård konkurrens i tävlingen Årets remaster. Sonic Colours, Super Monkey Ball och Alan Wake var bara tre av dem. I slutändan var det ändå Alan Wake som knep titeln, mycket tack vare att spelet visade sig hålla alldeles utmärkt men också för att det krattade manegen för Alan Wake II.

Årets backloggspel: Metro Exodus
Detta är en ny kategori, men efter ett helt år av tröskande genom backloggen (vilket resulterade i 15 genomspelade titlar och en handfull påbörjade som jag ämnar avsluta under nästa år) kändes det naturligt att plocka ut den bästa spelupplevelsen från backloggen också. Metro Exodus var ett av många spel jag gav en andra chans, och jösses, vad jag glad jag är för det. Efter en seg inledning visade sig detta vara en riktig höjdare. Läs mer om mina intryck här.

Årets oumbärliga: Game Pass
Det börjar nästan kännas lite tjatigt att påpeka det, men Game Pass har verkligen vuxit i betydelse sedan tjänsten lanserades för drygt fyra år sedan. Jag har varit med på hela resan, men inte nyttjat tjänsten särskilt mycket förrän på senare tid. I år sparade jag in på hela årskostnaden med råge bara genom att inte behöva köpa vare sig Microsoft Flight Simulator, Forza Horizon 5 och Halo Infinite.

Årets miss (önskar jag hade spelat): It Takes Two
Det blev årets spel på The Video Games Award och hos FZ, och det är nog bara början. Josef Fares spel är en tydlig triumf. Eftersom det kräver två spelare har jag dessvärre inte haft möjlighet att spela det, och det sörjer jag lite.

Årets konsol: Xbox Series X
PlayStation 5 må sälja bäst, för min del har har Xbox Series X utan tvekan varit den mest intressanta konsolen i år tack vare spel som Microsoft Flight Simulator, Psychonauts 2, Forza Horizon 5, Halo Infinite och en massa annat på Game Pass. Den är tyst, den är ilsnabb och den gör gamla spel bättre.

Kanske inte den mest spännande Xbox vi sett, men en förbaskat bra konsol är den.
(Visited 227 times, 1 visits today)