Välj en sida

För många hör film och jul ihop som midsommar och snaps. Det är en del av gemenskapen att slå sig ned i soffan och klämma julfilmer och äta skumtomtar och annat gott. Även när man kan filmerna utantill.

Här är fem personliga favoriter. De tenderar att ändras lite från år till år, men minst tre av dessa är rätt givna på listan varje år.

1.Ett päron till farsa firar jul (1989)
Det finns nog ingen film som förknippas så mycket med julen som Chevy Chases kaotiska julfirande med familj och släkt. Det är galet, det är vilt och det är fullt med klassiskt humoristiska situationer. Men framför allt är det gjort med stor värme utan att bli så där amerikanskt cringe som ofta är fallet.

2. Ogifta par (1997)
Peter Dalles geniala julseparationfilm går inte att tröttna på. Frågan är vilka substanser Dalle tog för att skriva ett manus som detta. Dialogen är helt makalös. Så mycket julmys blir det förstås inte, förutom i ett fåtal scener där alla faktiskt är sams i några ögonblick. Men få filmer ger en sådan där skön känsla av att ens eget familjeliv faktiskt är rätt mycket under kontroll som Ogifta par.

3. Skenbart (2003)
Peter Dalles svartvita julfilm ombord på ett tåg mellan Stockholm och Berlin nämns sällan när folk berättar om sina julfilmstraditioner. Mer stämningsfullt än så här blir det dock inte. Om man med stämning menar koleriska konduktörer, klantiga passagerare och en ständigt otursförföljd soldat.

4. Die Hard (1988)
”Skärp dig! Die Hard är faktiskt ingen julfilm!” kanske du tänker. Och det är sant i så måtto att den inte har ett jultema. Men berättelsen utspelas under julen, och det finns gott om julreferenser. Att den dessutom tenderar att sändas på TV under julhelgen gör att många med åren kommit att förknippa actionfilmen Die Hard med just julen. Så även jag.

5. Polarexpressen (2004)
Detta är en ganska ny favorit för min egen del, och det är möjligt att den kommer ersättas av en annan film vad det lider, men i fjol satt vi faktiskt hela familjen och tittade. Tom Hanks roll som konduktören är en stor del av behållningen, men överlag är detta en väldigt snyggt animerad film om resan på polarexpressen på vägen till Nordpolen där Tomten förstås väntar.

(Visited 100 times, 1 visits today)