För exakt två decennier sedan lanserade Microsoft sin första spelkonsol. Den var stor, den var mäktig och den var när den väl nådde vårt avlånga land svindyr. Konsolen med det konstiga namnet Xbox fyller i dag 20 år.

Detta firar Microsoft med en Xbox Anniversary Celebration, en dokumentärserie i sex delar om historien bakom Xbox. Berättad av dem som var där.

Jag har uppmärksammat 20-årsjubiléet i flera texter under året. Nu när jag spelar Forza Horizon 5 på min Xbox Series X är lite fint att tänka tillbaka på hur det var för 20 år sedan. Även då var Xbox det bästa stället för racingspel. Då hette spelet Project Gotham Racing. Även då lirade vi Halo, om bara några veckor är det dags för Halo Infinite. Cirkeln sluts.

För att fira 20 år med Xbox släpper Microsoft Halo Infinites multiplayer redan i dag. Kampanjen släpps först den 8 december. Det hade ryktats om denna överraskning, och det är förstås ett fint sätt att fira både Xbox och Halo på.

Microsoft firar också 20-årsdagen med att lägga till ytterligare 76 Xbox-spel till listan över bakåtkompatibla spel. Dessa blir emellertid de sista, säger de, och förklarar det med rättsliga hinder och licensproblem men också med tekniska hinder. Där dog hoppet om att någonsin få spela Jet Set Radio Future på Xbox Series X, men vi fick i alla fall Dead or Alive 3.

Även om det hände mycket spännande under åren med Xbox One var den generationen generellt sett ett steg tillbaka, framför allt på spelsidan. Nu känns det som att Xbox är tillbaka på allvar, och framtiden ser ljusare ut än på länge.

Läs även:
Xbox 20 år: exklusiva topp 10
Xbox 20 år: bäst till Xbox One
Xbox 20 år: bäst till Xbox 360
Xbox 20 år: bäst till Xbox

Min beställning från mars 2002.
(Visited 145 times, 1 visits today)