Sex månader har gått sedan jag packade upp och kopplade in min Xbox Series X (mina initiala intryck kan du läsa om här). I slutet av maj slog jag till, ganska spontant egentligen, när chansen dök upp.

Sedan dess har jag spelat på den nästan dagligen, men bristen på nya titlar har gjort att den främst använts för spel som jag lika gärna hade kunnat spela på min Xbox One X. Skillnaden har varit ganska hårfin, men visst är det stor skillnad på laddningstiderna mellan de båda konsolerna.

Mina intryck av konsolen så långt är övervägande positiva. Men framför allt ser Xbox Series X ut att ha framtiden för sig. Från och med 2022 börjar det hända saker, och förhoppningsvis är det också året då den börjar bli mer tillgänglig i butik så att folk faktiskt kan köpa den.

Prestanda
Microsoft Flight Simulator och Forza Horizon 5 i all ära, Xbox Series X saknar ännu det där spelet som visar vad konsolen går för. Jag har under mitt backloggår spelat gamla Xbox One-spel. Forza Horizon 5 (recension här) känns inte next gen, så jag tror att vi får vänta till Hellblade II eller Starfield för den där känslan av ett generationsskutt. Däremot råder ingen tvekan om att det finns hästkrafter under huven på Xbox Series X, och hittills verkar den prestera väldigt jämnt med PlayStation 5.

Quick Resume
Om det finns en funktion jag gillar mer än alla andra är det Quick Resume. Att kunna pasua och hoppa rakt in där jag slutade utan laddtider, och att ha flera spel öppna på detta sätt samtidigt, är verkligen underbart. Särskilt när man har ont om tid och vill utnyttja varje sekund.

Game Pass
Jag har prenumererat på Game Pass sedan det lanserades för över fyra år sedan. Då var det en smal men lovande tjänst, närmast att likna vid ett skelett jämfört med vad det blivit i dag. Men jag gillade ambitionen och ville vara med. I dag är tjänsten oumbärlig och har gett oss titlar som Psychonauts 2, Forza Horizon 5 och snart Halo Infinite. Tre titlar som tillsammans kostar som flera års Game Pass-abonnemang.

Spelen
Xbox Series X/S hade en rekordsvag lansering. När först Halo Infinite försenades och det mediokra The Medium sköts fram stod Microsoft i princip tomhänta. Nu har Xbox Series X varit slutsåld i ett års tid ändå, men det har känts lite trist att de där exklusiva nextgen-titlarna har lyst med sin frånvaro. Detta kommer åtgärdas från och med nästa år. Det finns massor, verkligen massor, av lovande spel på gång. Starfield ska släppas under 2022, sedan väntar under de kommande åren nya Fable, ett nytt Perfect Dark, Avowed, ett nytt Forza Motorsport och många fler spel som ännu inte utannonserats från andra studior inom Xbox Game Studios.

Stabil hårdvara
Den första Xbox var, trots att den i praktiken var ett hopsnickrat amatörbygge, en förvånansvärt stabil maskin. Jag har aldrig haft några problem med den. Xbox 360 led som bekant av en rad bekymmer, där överhettningen som ledde till det famösa Red Ring of Death var de värsta av dem. Xbox One var stabil men underpresterade jämfört med PlayStation 4. Från Xbox One S och framåt, alltså i cirka fem års tid nu, har Microsoft dock bara släppt riktigt bra och genomtänkt hårdvara.

Att Xbox Series X är en formidabel konsol, tyst och blixtsnabb och utan barnsjukdomar, förvånade därför inte. Jag hade väntat mig just detta. Den är, som jag konstaterat tidigare, inte den mest spännande konsol jag packat upp. Men den bara… fungerar.

Handkontrollen
Microsoft har legat i framkant med sina handkontroller ända sedan Controller S för snart 20 år sedan. Med handkontrollen till Xbox 360 blev de definitivt branschledande, och vissa håller fortfarande denna som den bästa någonsin. Jag säger inte att de har fel (minus styrkorset), för förändringarna på Xbox One- och Series-kontrollerna är små. Jag har nu vant mig vid det nya styrkorset på Series X-kontrollen. Däremot saknar handkontrollen flera av de funktioner som vi finner på Sonys

Framtiden
Xbox Series X ryktas ha sålt ungefär hälften så bra som PS5. Det är ganska anmärkningsvärt att Sony verkar behålla försprånget från förra generationen. Båda konsolerna är slutsålda överallt, så uppenbarligen har Sony lyckats mycket bättre med produktionen. Game Pass sägs inte heller gå så bra som Microsoft förutspått, vilket kan förklara att vi inte fått några konkreta siffror sedan i början av året, då antalet prenumeranter var 18 miljoner. Vi väntar fortfarande på en färsk siffra från Microsoft.

Med allt detta sagt, går det bra för Xbox. I år firar Xbox 20 år och det finns egentligen ingen anledning att tro att framtiden inte skulle vara ljus.

(Visited 111 times, 1 visits today)