Jag är några veckor sen med att upptäcka detta. Filmnäthandelsbutiken Discshop har stängt ned sin verksamhet. Därmed är en era över.

Discshop slog upp portarna 1999. Efter 22 år är det nu alltså slut. I oktober valde Adlibris att sälja av Discshop till CDON, som köper lagret av film och spel men inte behåller varumärket eller verksamheten som sådan. Film på skiva är som bekant på väg bort i rasande takt, och Discshop är bara ännu ett av streamingtjänsternas offer i denna utveckling.

Jag blev kund hos Discshop 2002, då jag köpte Xbox som blev min första DVD-spelare. Jag tror mig minnas att min allra första DVD-film var Copycat. Sedan dess har biblioteket växt år för år, men sedan jag blev Netflixkund har mina filmköp blivit allt färre. Därmed inte sagt att jag slutat att köpa film på skiva. Jag har inhandlat både UHD-filmer och udda dokumentärer som aldrig kommer komma i närheten av någon streamingtjänst.

Discshop är nu alltså borta, och känslan inför detta påminner om känslan när min lokala filmuthyrare Casablanca stängde ned: tråkigt men inte alls oväntat. Jag hade själv bidragit till det genom att inte hyra film där på väldigt länge, och jag under en tid funderat över hur länge Discshop kan bära sig. Det visar sig att omsättningen var blott 60 miljoner kronor, vilket sannolikt är en bråkdel av vad det en gång var.

I fallet Discshop är det dock bara några veckor sedan jag sist köpte flera filmer, helt ovetande om att det skulle bli min sista beställning.

En era går i graven, och det skulle förvåna mig oerhört om CDON kommer upprätthålla samma utbud av DVD- och Blu-ray film, inklusive i UHD-kvalitet mer än tills det nuvarande lagret är slutsålt. För detta är jag i dag lite ledsen över att Discshop har stängt.

(Visited 108 times, 1 visits today)