Den 25 oktober 1996 lanserades ett av spelhistoriens mest inflytelserika spel med en av de mest ikoniska karaktärerna. Tomb Raider tog världen med storm.

25 år har gått, men jag kommer aldrig glömma det där första spelet. Jag köpte det till min Saturn, ganska svältfödd på stora tredjepartsspel. Tomb Raider släpptes faktiskt först till Segas konsol och det kändes lite lyxigt. Så här i efterhand kan vi konstatera att Saturn-versionen var underlägsen den till PlayStation, men det visste jag inte då. Och jag hade sannolikt inte brytt mig ändå.

Detta var nämligen tiden när vi fick riktiga 3D-spel på konsol. De såg ut som gårdagens uppkräkta frukost, men det tyckte vi ju inte då. Tvärtom var jag oerhört imponerad av både Tomb Raider, Resident Evil, Sega Rally och Quake. Detta var framtiden så det bara skrek om det.

Tomb Raider har släppts till alla möjliga format sedan dess. Jag har till och med spelat det på N-Gage. Många av uppföljarna kändes halvhjärtade och jag tappade snart intresset för varumärket. Det var faktiskt först när Crystal Dynamics beslöt göra en reboot till Xbox 360 och PlayStation 3 som jag började bli nyfiken igen,

När rebooten, som kort och gott hette Tomb Raider, släpptes 2013 var det ett helt ny upplevelse. Lara var nu ett utsatt villebråd. Gravarna var i princip borta, så hur mycket Tomb Raider det egentligen var kan diskuteras. Spelet blev likafullt väldigt väl mottaget och rebooten utvecklades till en trilogi, där Rise of the Tomb Raider förblir min favorit.

Framtiden för Lara Croft är ännu inte skriven, men att det kommer fler spel vet vi. Huruvida det blir en ny reboot är oklart, men det förefaller troligt att berättelsen tar en annan väg efter att Shadow of the Tomb Raider avslutade den förra trilogin för några år sedan.

En sak är säker: Lara Croft är lika levande nu som hon var för 25 år sedan.

(Visited 95 times, 1 visits today)