Välj en sida

Jag är ingen stor serienörd. Det har mycket med livssituationen att göra, men jag har egentligen aldrig varit den som plöjt serier långt in på natten. Därför är kvalitetsserier på fem till tio avsnitt alldeles lagom. En tydlig början och ett slut.

Netflixserien The Serpent är baserad på verkliga händelser och handlar om en seriemördare i 70-talets Sydostasien. Denna obehagliga historia berättas genom att hoppa mellan dåtid och nutid, där nutid är mitten av 70-talet.

En holländsk ambassadtjänsteman får vetskap om två försvunna holländska turister och börjar nysta i en historia som bara växer i omfattning och allvar. Det visar sig handla om en man och hans flickvän som systematisk utnyttjar unga, backpackerturister för att komma åt deras pass och resecheckar.

Det är snyggt foto, välberättat och oftast välspelat, även om jag har lite svårt för den lätt koleriske Knippenberg på den holländska ambassaden. Mördaren själv, och dennes kvinnliga sällskap, är emellertid klockrena från början till slut. Väldigt trovärdiga, och nästan orealistiskt vackra därtill.

Tempot sjunker emellanåt till en nivå som får mig att tänka att de nog kunde ha komprimerat historien till sex i stället för åtta avsnitt. Men överlag är The Serpent definitivt sevärd, inte minst som den ger en liten historielektion om en av 70-talets mest omtalade kriminalhistorier.

4/5

(Visited 93 times, 1 visits today)