När Nintendo släppte Gamecube var det bästa lanseringsspelet utvecklat av den forna ärkerivalen Sega. Det var ett spel om apor i bollar. Nu, två decennier senare, får vi äntligen den ultimata nyversionen av dessa klassiker. Eller?

Super Monkey Ball är lite som Sonic the Hedgehog: en serie med fantastiska originalspel men som misshandlats å det grövsta sedan dess. Uppföljare efter uppföljare har visserligen haft grunden gemensam med de första spelen, men kvaliteten har svajat betänkligt och förändringar gjort spelupplevelsen till något annat än den en gång var.

För två år sedan släpptes en HD-remaster av av Wii-spelet Banana Blitz, ett spel som inte var särskilt bra till att börja med. Jag gav det betyget 5/10. och konstaterade att jag hellre hade sett en remaster av de två första spelen. Nu har jag och många med mig blivit bönhörda.

Super Monkey Ball: Banana Mania är en remaster av Super Monkey Ball Deluxe, vilket betyder att det innehåller Super Monkey Ball och Super Monkey Ball 2, två gamla klassiska Gamecube-spel.

Bäst är fortfarande banorna från det allra första spelet. Bäst avvägda. The original and best, som Kellogg’s Cornflakes brukade säga. Jag rekommenderar därför att både gamla och nya spelare börjar med Challenge Mode. Banorna från Super Monkey Ball 2 ligger mer åt det sadistiska hållet, även om utvecklarna har valt att göra de allra värsta banorna något rimligare.

Flera klassiska Sega-karaktärer gästspelar.

Super Monkey Ball är i sitt grundutförande lika genialt som det är simpelt. Precis som Tetris är det tidlöst och kommer vara lika roligt om 30 år som i dag. Eller för 30 år sedan. Många av oss spelade det nämligen redan som barn, då genom att navigera en blykula genom en trälabyrint. Byt ut kulan mot en apa i en boll och du har grunden för Super Monkey Ball. Vissa kanske tänker Marble Madness på Amiga, och det ger en vag fingervisning om vad apor i bollar handlar om: att guida en boll från start till mål över en bana med hinder.

Här finns emellertid mer än så. Partyspelen i originalet gör comeback. Ett av de mest populära av dem vid millenniets början var Monkey Target. Det gick ut på att rulla apan utför en ramp och sedan glidflyga över vatten, samla bananer för att hålla farten uppe och försöka landa på utplacerade måltavlor för maximal poäng. Åter igen: enkelt, genialt och beroendeframkallande.

Dessvärre har de gjort förändringar som gör att Monkey Target inte alls känns som originalet. Det är lika svårbegripligt som svårförståeligt varför de ändrat i ett perfekt koncept. Fysiken är visserligen något förändrad i spelet som helhet, vilket traditionalister bör vara medvetna om, men inte så mycket som i detta minispel. Andra känns som förut, och det går förvånansvärt fort att förlora några timmar i Monkey Tennis.

Jag är inte helt såld på den nya designen. Den har hängt med ett tag nu och är betydligt skrikigare än i originalspelen. Det vilar ett slags cartoon-filter över alltsammans som jag inte uppskattar. Även aporna har den nya designen som vi vant oss vid. Jag föredrar den gamla, helt klart.

Viktigast är dock hur spelet känns, och här är denna remaster i stort sett oklanderlig. Den fungerar dessutom lika bra i bärbart läge på Switch. Jag hade vissa farhågor om att de slappa styrspakarna skulle göra kontrollen sämre, men det är en lättnad att kunna konstatera att så inte är fallet.

Det finns få känslor som är så tillfredsställande som att sätta en helvetesbana i Super Monkey Ball. Att äntligen, efter tiotals försök och oförsvarligt många svordomar, klara sig i mål slår faktiskt det mesta. Men några ögonblick senare är man redan inne i nästa utmaning. För den som inte orkar nöta en till synes omöjlig bana finns nu valet att helt sonika hoppa över den – en välkommen förändring.

Skillnaden mellan himmel och helvete är hårfin på ett sätt som vi nästan aldrig ser i något annat spel. Ena banan kan vara rena autostradan, nästa ett elände. Men så plötsligt lossnar det och jag rullar i mål. Ibland känns det slumpartat, men ofta handlar det om slit och skicklighet.

Det är i dessa stunder som Super Monkey Ball: Banana Mania visar sin storhet och påminner oss om vilket fantastiskt spel Super Monkey Ball var för 20 år sedan.

+ Äntligen en remaster av rätt spel
+ En tidlös klassiker
+ Perfekt för bärbart spelande
+ Lite mer lättillgängligt

– Den ”nya” designen är ett steg bakåt
– Monkey Target är oförklarligt försämrat

– Nytt soundtrack – varför?

SLUTOMDÖME: En utmärkt samling för både veteraner och nytillkomna.

Betyg: 8/10

Spelat på: Switch
Övriga format: Xbox One/Series X, PS4

(Visited 160 times, 1 visits today)