Välj en sida

Xbox fyller som bekant 20 i år och jag har uppmärksammat det i en rad texter under året. Nu har det blivit dags att utse de tio bästa konsolexklusiva titlarna till Xbox, Xbox 360 och Xbox One under dessa två decennier.

Jag har valt bland spel som var konsolexklusiva när de släpptes, även om de i vissa fall har kommit till PlayStation eller andra format senare, och sätter punkt vid 2020 när den fjärde generationens Xbox-konsoler lanserades. En inte helt enkel uppgift. Men någon måste göra det, som man säger.

Här följer de tio bästa exklusiva Xbox-spelen ur mitt perspektiv. Utan inbördes ordning, ska tilläggas. Allt annat hade varit hopplöst svårt. Utanför denna lista finns förstås många riktigt bra spel, men de nådde inte riktigt ända fram för mig.

Alan Wake (Xbox 360, 2010)
Jag spelade om Remedys skräckis lagom till tioårsjubiléet för att se om det fortfarande höll. Något förvånad kunde jag konstatera att så faktiskt var fallet. Detta är en högkvalitetstitel på alla sätt. Miljöerna, karaktärerna, soundtracket, berättelsen – allt håller hög kvalitet. Än i dag. Nu är dessutom en remaster på väg, så det finns inga ursäkter att inte spela Alan Wake.

Forza Horizon 4 (Xbox One, 2018)
Det är bara veckor innan Forza Horizon 5 landar. Om det kniper tronen från del 4 återstår att se, men hitintills är Forza Horizon 4 det bästa racingspelet på Xbox – och inget på någon annan konsol kommer ärligt talat i närheten. Grafiken, den vackra öppna världen, det strålande soundtracket – Playground skapade en riktig pärla som det är nästan omöjligt att tröttna på.

Dead or Alive 3 (Xbox, 2001)
Om du ville visa upp din Xbox för kompisarna var det två spel som gällde: Halo och Dead or Alive 3. Team Ninjas fightingspel var inte bara löjligt snyggt, det var också riktigt tajt och bra. Förmodligen var detta höjdpunkten i Tomonobu Itakagis fightingserie.

Project Gotham Racing 2 (2004)
Xbox tog från första början över racingkronan från Dreamcast. I PGR 2 fick vi dessutom den unika möjligheten att ratta Ferrari i Stockholm och lyssna på svenska radiokanaler. Att det var ett av de bästa racingspelen i stadsmiljö någonsin gjorde inte saken sämre.

Dolt under ytan.

BioShock (Xbox 360, 2007)
BioShock var faktiskt en Xbox-exklusiv titel när den först släpptes. Irrationals undervattensäventyr blev snabbt en hit, och kom sedermera även att nå PlayStation 3 året efter. Stämningen och miljöerna fick oss på fall, även om striderna kunde bli lite väl hektiska, och den klassiska vändningen i berättelsen gör BioShock till en klassiker i spelhistorien. Would you kindly?

Halo: Combat Evolved (Xbox, 2001)
Bungies Xbox-premiär är fortfarande ett förbaskat bra spel. Utseendemässigt har det förstås åldrats, men inte så mycket som många andra spel gör under 20 år. Spelmässigt håller det fortfarande överraskande bra, vilket säger något om hur långt före sin tid detta var och varför det tog en hel värld med storm.

Ninja Gaiden (Xbox, 2004)
Team Ninja gjorde inte bara bra fightingspel förr – med Ninja Gaiden visade studion att den även behärskade actiongenren till perfektion. Hayabusas supersnygga äventyr var galet utmanande. Tappa koncentrationen i ett ögonblick och det var över. Månne designat för whiskydrickare, alltså sådana som Itakagi själv kallade ”riktiga män”.

Det snyggaste rallyspelet under många år.

RalliSport Challenge 2 (Xbox, 2004)
Efter en halvdan debut med RalliSport Challenge, som var själlöst och helt saknade fartkänsla, slog Dice till med en riktig fullpoängare i uppföljaren. RalliSport Challenge 2 var inte bara det snyggaste bilspelet som någonsin skådats, det var vansinnigt underhållande och gjorde mig nästan åkrädd.

Inside (Xbox One, 2015)
En pojke. Två knappar. Och en mörk, kall värld. Playdead följde upp det svartvita Limbo med ett ännu tajtare och bättre dialogfritt äventyr där man sitter på spänn nästan hela tiden, där döden lurar bakom varje hörn och där man sällan vet varför.

Rise of the Tomb Raider (Xbox 360, Xbox One 2015)
Spelet som fick mig att svälja motviljan och slutligen köpa en Xbox One var det andra spelet i Crystal Dynamics reboottrilogi av Lara Crofts äventyr. Rise of the Tomb Raider tog gameplay från det rebootspelet, slängde fram gravar, kryptor, en vacker och karg hubbvärld och fläskade på med massor av strider. Det är definitivt ett av de bästa Tomb Raider någonsin.

Miljöerna i Rise of the Tomb Raider var bitvis enastående.
(Visited 112 times, 1 visits today)