Välj en sida

Microsofts tredje Xbox, med det något förvirrande namnet One, var mjukvarujättens försök att skapa en ”all in one”-konsol för all sorts underhållning. Planen föll platt redan innan konsolen lanserats, och Xbox One blev till slut en tämligen traditionell maskin sida vid sida med PlayStation 4 men med väldigt få exklusiva titlar.

Efter några år började den krokiga vägen att räta ut sig. Under åren 2016-2018 hände mycket. Vi fick den smäckra Xbox One S med UHD-läsare följd av Xbox One X med 4K-kapacitet för spel. Game Pass lanserades. Uppköp av studior inleddes tills det som nu kallas Xbox Game Studios växte till ett drygt 20-tal.

Dock kom Xbox One att lida av sin mycket begränsade portfölj av exklusiva titlar under hela sin livstid, vilket märks på listan här nedanför. Flera av de exklusiva spelen, som Sunset Overdrive, ReCore och Quantum Break, var endast mediokra. Lyckligtvis släpptes det en hel del bra tredjepartstitlar som inte sällan var bäst på Xbox One X.

Rise of the Tomb Raider
Skälet till att jag köpte min första Xbox One var Lara Crofts tidsexklusiva äventyr. Det skulle dröja ett helt år innan det hittade till PS4, som jag redan ägde. Rise of the Tomb Raider tog gameplay från rebootspelet från 2013 och gjorde något mer storslaget av det med gravar, kryptor, en levande hubbvärld, fantastiska miljöer och massor av utforskning och action. Det bästa spelet i den nya trilogin.

Forza Horizon 4
Xbox har alltid varit en fantastisk racingplattform. Den första konsolen hade Project Gotham Racing 2, Xbox 360 fick två uppföljare i samma serie och lite vid sidan om kom Forza Motorsport och Forza Horizon snart att ta över racingkronan. Horizon-serien är det närmaste vi kommer klassisk arkadracing på moderna konsoler, och del 4 är både en försiktig evolution av konceptet och ett racingspel jag aldrig tröttnar på.

Dead Rising 4
Det fjärde spelet i Capcoms zombieslaktarserie blev det minst framgångsrika, och i tron att det skulle vara rätt dassigt väntade jag ett helt år med att testa det. Men det hindrade inte att jag hade överraskande roligt med spelet. Dead Rising 4 har en förvånansvärt bra berättelse, ett skönt soundtrack, Frank West är äntligen tillbaka och därmed även den lättsamma humorn.

Ori and the Blind Forest
I en tid när Xbox One led av en skriande brist på exklusiva och annorlunda titlar damp Moon Studios vackra plattformare ned. Den bedårande grafiken och det nästan meditativa soundtracket lurar en nästan till att tro att detta är ett spel man kan glida igenom. Inget kunde vara mer fel, ty Ori and the Blind Forest är en jättestor utmaning och kräver såväl tajming som tålamod.

Inside
Playdeads spirituella uppföljare till Limbo släpptes först till Xbox One och PC. Vi följer en ansiktslös pojkes kamp för överlevnad i en karg och skoningslös miljö där döden lurar bakom varje hörn. Obehag och surrealism är två ord som beskriver Inside.

Metro Exodus
Det tog mig två försök, men när jag väl kom in i det var jag helt fast ända in i mål. Metro Exodus bjuder på en välberättad och spännande historia förlagd i en realistisk och karg miljö som verkligen känns post-apokalyptisk på riktigt. Med tiden kom jag att känna allt större sympati för den tyste hjälten och hans käresta, men också för kamraterna i deras omgivning.

Resident Evil 2
Capcom hade gjort remakes av klassikern Resident Evil förr, Gamecubespelet blev oerhört omtyckt. Men när de tog sig an den populära uppföljaren från 1998 fräschade de inte bara upp grafiken utan moderniserade också kontrollen. Remaken kändes därför som ett nytt spel. Klassiska ingredienser som sparpunkter och den sedvanliga backtrackingen för att lösa pussel behölls, vilket gör att spelet känns retro men ser modernt ut.

Game Pass
2017 sjösatte Microsoft en tjänst som, förmodligen, kommer att förändra hela branschen på sikt. Deras ”Netflix för spel” har vuxit i både bredd, omfattning och popularitet sedan dess och är i dag det främsta skälet att välja Xbox. För en hundralapp i månaden får du tillgång till alla förstapartsspel från dag 1, och en massa andra bra spel. Det betyder att jag inte kommer behöva lägga en extra krona för att spela Halo Infinite och Forza Horizon 5 i höst.

Xbox Design Lab
Handkontroller och andra tillbehör är en enorm inkomstkälla. Microsoft tar dock inte många kronor extra när du designar din egen i deras design lab. Välj färg, släng dit ditt namn eller din gamertag och tryck på beställ. Man undrar varför inte Sony och Nintendo har hakat på denna geniala idé.

Uppgraderingar
Xbox One var en märkbart svagare konsol än PS4 när den släpptes – och dyrare. Denna dåliga kombination kom att stå Microsoft dyrt. 2016 visade de dock upp den smäckra Xbox One S, nästan hälften så stor och med UHD-läsare till ett bra pris. Detta var hur Xbox One borde ha sett ut från början, tyckte många. 2017 var det dags för nästa stora steg. Xbox One X kostade visserligen 5000 kr men erbjöd 6TFLOPS mot 1,4 i One S, bättre minne och stöd för både 4K och HDR. Så här i efterhand önskar jag att jag hade köpt den tidigare.

Bakåtkompatibilitet
Sony hade redan med sin PlayStation 2 släppt en konsol som spelade äldre spel. Genom lanseringsmodellen av PlayStation 3 blev Sony först i den moderna eran att erbjuda bakåtkompatibilitet med två spelgenerationer. På E3 2015 offentliggjorde Microsoft att de nu började göra Xbox 360-spel spelbara på Xbox One. Sedan växte det, titel för titel, och snart lades även gamla Xbox-spel till. Otroligt nog var denna funktion inte bara gratis – de gamla spelen blev ofta snyggare och flöt bättre. Det finns få bättre sätt att hylla ett spelarv.

Läs även:
Xbox 20 år: bäst till Xbox 360
Xbox 20 år: bäst till Xbox

(Visited 118 times, 1 visits today)