Välj en sida

Valve chockade en hel spelvärld när de i torsdags plötsligt och från ingenstans avtäckte en bärbar spel-PC vid namn Steam Deck.

Sedan Sony lade ned PS Vita har Nintendo vara ensamma kungar på den bärbara spelmarknaden, och Switch har onekligen blivit mer än en värdig uppföljare till 3DS. Den sopar fullständigt rent på vissa marknader, inte minst den japanska.

Steam Deck är därför en glad överraskning. Ska Nintendo äntligen få konkurrens nu? Nja, kanske inte ändå. Valves nya enhet ser inte direkt ut som en seriös konkurrent till Switch.

Den är riktad till Steamanvändare och är i praktiken en bärbar PC. Vilket öppnar upp för helt andra användningsområden än bara spel. Men också mer än bara spel via Steam. Valve har bekräftat att det exempelvis är möjligt att logga in på Game Pass, vilket i praktiken betyder att man kommer kunna spela Xbox-spel på sin Steam Deck.

Steam Deck är bärbar. Eller ska vi säga släpbar? Den är stor, riktigt stor. Nintendo Switch är ingen liten enhet för att vara bärbar, den är i mitt tycke för bred (och dessutom oergonomisk). Men Steam Deck är som synes på bilden ovan avsevärt större.

Designmässigt ser den ut som en 90-talsprodukt, lite som en utkavlad Game Gear. Förhoppningsvis har den bättre batteritid än Segas misslyckade men lite charmiga enhet. Valve säger 2-8 timmar beroende på inställningarna och vad du spelar. Det är överraskande lite och helt klart en potentiell akilleshäl.

Viktigast av allt kommer förstås vara hur spelen rullar. Valve har visat upp hur Control flyter på Steam Deck, men vi har bara fått se några sekunder. Control är ett krävande spel som flöt som kvicksand till en början på PS4 och Xbox One X, så om Steam Deck klarar detta utan bekymmer är det lovande. Däremot är frågan hur framtida AAA-titlar flyter.

Steam Deck ska släppas i tre versioner med 64gb, 256gb respektive 512gb internminne. Den billigaste modellen kostar 399 dollar, alltså som en PS5 Digital Edition och mer än en Switch. Rykten hävdar att förbokningarna har gått rätt bra, men åter igen bör vi hålla förväntningarna nere. Steam Deck kommer inte sälja i miljontals och åter miljontals exemplar utan tilltala en betydligt smalare grupp.

Cool är den i vilket fall, och jag önskar nästan att jag behövde en. Bärbart spelande har dock aldrig varit min grej, och den enda bärbara spelenhet jag köpt innan jag köpte Switch (som jag i och för sig mest avser ha i dockat läge) var PS Vita. Den var liten, hade en bra skärm för sin tid och riktiga styrspakar. Men eftersom jag inte har något tillfälle i min vardag att spela på bussen eller tåget återkommer jag alltid till frågan varför jag ska avnjuta ett spel på en liten sjutumsskärm när jag kan göra det på min 4K-TV i stället. Den frågan är lika relevant i fallet med Steam Deck.

Kolla även:
Digital Foundry granskar Steam Deck

Steam Deck ser bekvämare ut att hålla än Switch.
(Visited 104 times, 1 visits today)