Välj en sida

Sony har stolt deklarerat att de nu har sålt 10 miljoner enheter av PlayStation 5. Den är därmed den snabbast säljande PlayStation-konsolen någonsin. Milstolpen nåddes den 18 juli, ungefär en månad snabbare än vad PS4 mäktade med, och då vet vi hur bra det sedan gick för den under resten av generationen.

Sony har all anledning att vara nöjda. Efterfrågan verkar faktiskt ha överträffat deras förväntningar. Pandemin tros ha spelat en roll här – med så mycket annan underhållning nedstängd eller begränsad under lång tid har folk haft mer pengar kvar att spendera på exempelvis spel.

Faktum är att Sony sannolikt ångrar att de inte satte priset på PS5 lite högre. Med facit i hand hade de kunnat göra det och ändå sälja slut på allt. De tjänar inga pengar på hårdvaran just nu, men Microsofts aggressiva prissättning av Xbox Series S gjorde att Sony tog det säkra för det osäkra och satte 399 dollar för den digitala och 499 dollar för den med optisk media.

Den enda lilla överraskningen åt det negativa hållet är att PS5-exklusiva Ratchet & Clank: Rift Apart ”bara” sålt i en miljon exemplar. Det är bra för att vara ett Ratchet & Clank, men givet hur pass få nya exklusiva titlar som finns tillgängliga på PS5 och att de första användarna av en ny konsol tenderar att vara trogna fans, skulle man ha kunnat vänta sig ännu bättre siffror. Som jämförelse har Spider-Man: Miles Morales sålts i 6,5 miljoner exemplar, men det släpptes å andra sidan till lanseringen och finns även till PS4 (oklart om siffrorna även inkluderar PS4-versionen, men det tror jag).

Förut sade man att först till tio miljoner vinner generationen. Riktigt lika enkelt att utse en vinnare är det inte i dag eftersom kampen inte bara handlar om antalet sålda konsoler. En sak kan vi i alla fall säga med säkerhet, och det är att PS5 har fått en alldeles strålande start.

Microsoft har å andra sidan ingen anledning att misströsta eftersom även de säljer slut på alla Xbox Series X de kan tillverka och Game Pass växer så det knakar. Och Nintendo Switch går som tåget fortfarande. Det går kort sagt bra för alla just nu, och det är bara positiva nyheter för oss som spelar.

(Visited 97 times, 1 visits today)