Välj en sida

Netflix är världens mest framgångsrika tjänst för strömmad underhållning i form av film och serier. Redan nästa år ska bolaget ta steget in på marknaden med strömmade spel, uppger Bloomberg.

Det är ett logiskt steg, men samtidigt en smula överraskande. Film och spel är trots allt två helt olika branscher. Tajmingen är däremot begriplig. Spelbranschen genomgår en omfattande förändring just nu när digital försäljning håller på att ersätta den fysiska speldistributionen och tjänster med strömmade spel växer i antal. Alla vill ha en del av kakan.

Mike Verdu, tidigare chef på EA och nu senast ansvarig för relationen med utvecklarna i Facebooks VR-satsning Oculus, ska leda satsningen. För Netflix handlar det förstås om att fortsätta växa genom att bredda sig. Även om bolaget är störst på marknaden för strömmad underhållning har tillväxten saktat in, framför allt på en mättad marknad som den nordamerikanska, och detta har lett till att de börjat satsa på allt från en onlinebutik med prylar till att samarbeta tätare med namn som Steven Spielberg.

Netflix har själva inte bekräftat detta, men enligt uppgift ska spel finnas tillgängliga utan extra kostnad. Åtminstone till en början. Syftet vore förstås att locka många att börja spela via Netflix i stället för på den konkurrerande plattformarna. Sedan, när användarna blivit bekväma med tjänsten och byggt upp ett bibliotek av titlar de inte kan avvara, kan Netflix börja ta betalt.

Så vad ska vi tro om detta? Netflix har helt klart musklerna och varumärkeskännedomen att gå i land med satsningen, åtminstone i teorin. De behöver förstås sluta avtal med alla de stora utgivarna, men detta kommer inte räcka. Precis som med film och serier behöver de exklusivt material på sikt. Google lade blixtsnabbt ned sin egen spelsatsning, och jag skulle inte tro att Netflix avser att starta upp något liknande eftersom det tar år. Om de saknar egna studior kommer de behöva sluta exklusivitetsavtal för att säkra nya spel som endast kan spelas via Netflix. En kombination är förstås möjlig.

Konkurrensen inom strömmad spelunderhållning är redan stenhård,
och alla kommer inte klara sig.

I andra ringhörnan hittar vi giganter som Amazon (Luna), Google (Stadia), Nvidia (GeForce Now), Sony (PS Now) och Xbox (Xcloud). Alla kommer inte att lyckas.

Luna har nästan nyss lanserats, men tjänsten verkar ha haft en bättre start än Stadia. Det är inte osannolikt att Amazon kommer kombinera Luna med sin filmtjänst Amazon Prime, särskilt om Netflix erbjuder något liknande.

Denna utveckling är gynnsam för såväl utgivare och utvecklare som spelare. Utgivarna kan ta betalt för samma spel om och om igen när nya strömningstjänster vill ha det på sin plattform. Utvecklare kan, om publiken är den rätta, utveckla spel specifikt för vissa tjänster och få bra betalt för denna exklusivitet. Och konsumenterna får en uppsjö av olika bekväma strömningstjänster att välja bland, med priskrig och extraerbjudanden som ett led i konkurrensen.

Den gamla gubben i mig ser med viss sorg på hur traditionell speldistribution sakta försvinner. Jag kan sakna att gå in i en spelbutik, bläddra bland spelen på hyllan, gå fram till kassan och prata med personalen, slänga in en förbokning. Samtidigt är utvecklingen bara ett led i digitaliseringen av hela vårt samhälle och lika oundviklig som ostoppbar. Bekvämligheten och tillgängligheten går heller inte att förneka.

Givet hur underhållningsbranschen förändras för tillfället gör Netflix rätt som breddar sig. Allt handlar i grunden om att tillskansa sig så mycket som möjligt av konsumenternas tid. Då spelar det mindre roll om vi ser på film, serier eller spelar spel, så länge vi gör det hos just det eller det företaget.

Netflix ska alltså äntligen bli… ”The Netflix of games”.

(Visited 120 times, 1 visits today)