Välj en sida

Ännu ett avklarat spel från backloggen. Ghostbusters: The Video Game Remastered är ett spel fullproppat av charm och ett måste för alla fans av de två gamla filmerna.

Vi är många som älskade de två Ghostbusters-filmerna, som kom 1984 och 1989. Jag minns att jag som barn tyckte att de var lite läskiga, men också roliga. Då förstod jag förstås inte den underfundiga dialogen, men det fanns en charm i filmerna som grep tag i såväl vuxen som barn.

Vi väntade förgäves på den där tredje filmen (inga ord bör nämnas om senare Ghostbusters-filmer). I stället fick vi spelet.

Detta är den tredje filmen. Fast som spel. Manuset är skrivet av Dan Akroyd och Harold Ramis, som även skrev manus till de två filmerna. Föga förvånande är det klockrent och röstskådespelet likaså. Inte konstigt eftersom det är Dan Akroyd, Bill Murray, Ernie Hudson och den nu avlidne Harold Ramis som gör rösterna till sina karaktärer. Ja, till och med Janine och Peck är med. Närmare en officiell tredje film än så här kommer vi aldrig.

Men hur är Ghostbusters: The Video Game Remastered som spel? Det släpptes ursprungligen till PlayStation 3 och Xbox 360 och härom året kom det något uppiffat till PlayStation 4 och Xbox One.

Glädjande nog är detta en stabil produktion och ingen cash-grab. Man spelar som en rekryt i Ghostbusters-gänget, där för att visa sig värdig uppdraget. Med sig har man nästan alltid någon annan ur de fyras gäng. Precis som i filmerna går det ut på att bekämpa spöken (och gräla lite med Peck).

Något illavarslande är på väg att ske.

Berättelsen driver spelet från början till finalen. Här finns inga transportsträckor, det är tvärtom ett jäkla tempo rakt igenom. Det saknas till och med en traditionell tutorial, i stället lär man sig hantera sitt protonpaket på ryggen genom att killarna förklarar när det är dags. Det uppgraderas då automatiskt och plötsligt har spelaren nya förmågor att bekämpa fiender och lösa pussel med.

Jag måste säga att jag föredrar denna lösning framför långa, tråkiga och utdragna tutorials som många andra spel lider av. Här spills ingen tid som i stället skulle kunna ha använts på själva spelet.

Striderna kan vara lite knepiga, spökena behöver ofta fångas i spökfällan och de kan vara ett bångstyrigt byte att tampas med. Ibland känns det som att ha fått en femilosgädda på kroken. Det är inte alltid ens spökbekämpande kollegor är till så stor hjälp heller, ofta är den nya rekryten som förväntas lösa det stora problemet framför dem.

Lite enklare pussellösning förekommer, men mest handlar det om att leta efter odöda andar, scanna besatta föremål och ta sig vidare från punkt A till B. Miljöerna känns igen från filmerna, vissa ikoniska fiender likaså. Men här finns också mycket nytt. Det är trots allt ett helt nytt manus, och berättelsen skulle definitivt ha hållit för en tredje film.

Räkna med mycket rolig och underfundig dialog.

Jag har svårt att se att den som gillade filmerna då kommer ogilla detta nu. Ghostbusters: The Video Game Remastered är fullkomligen fullproppat av referenser till filmerna och även om det som spel betraktat inte revolutionerar någonting på något sätt, är det en stabil upplevelse rakt igenom. Faktiskt lite bättre än jag hade befarat. Det ser definitivt fortfarande ut som ett, förvisso uppsminkat, PS3-spel, men det är inget som sänker vare sig gameplay eller flytet i berättelsen.

Betyget skulle landa på ett stabilt 7/10. Inte en död sekund, som Varan-TV skulle ha uttryckt saken.

Spelat på: PS4
Finns även till: PC, Xbox One, Switch (samt PS3, Xbox 360, Wii m.fl.
)

(Visited 245 times, 1 visits today)