Välj en sida

Den svenska spelsajten FZ, eller Fragzone, fyller 25 år. De drog alltså igång 1996 och har sedan dess funnits som en naturlig del av den svenska speljournalistiken och bevakningen på nätet.

25 år. Det är ett kvarts sekel. Själv har jag vandrat genom en rad olika spelforum under åren. Men 1996 ägde jag inte ens en dator. Det skulle dröja till 1998 innan familjen skaffade den första datorn, och det förändrade förstås mycket. Jag minns att ett av de första spelforumen jag besökte hette GON.se, och där hängde jag länge innan Super PLAY fick upp sitt forum och sedan Playing och Loading drog igång.

Jag hängde på Loading ända fram tills forumet drog in klövarna utan förvarning 2018. Då migrerade jag till FZ och undrade snart varför i hela friden jag inte börjat hänga här tidigare. Nu är jag Patreon och följer Fragzone-fredag varje vecka.

Jag satsade på fel häst, kan man säga, och jag har egentligen ingen bra förklaring till att jag ignorerade FZ under alla dessa år. Men när man fastnat i ett community blir man kvar, helt enkelt. Att Loading gick i graven (även om sajten återuppstod har den i dag säkert knappt en tiondel av sina användare kvar) var på sätt och vis en välsignelse eftersom det fick mig att upptäcka FZ och gemenskapen där.

Sajten fyller alltså 25. Stort grattis till det. 1996 var ett spännande och stort år i spelbranschen. Nintendo 64 släpptes, likaså Resident Evil, Super Mario 64, Tomb Raider, NiGHTS: Into Dreams, Dead or Alive, Quake och många fler. Det som onekligen som en evighet sedan, men vi kan konstatera att såväl Super Mario i 3D som Resident Evil och Tomb Raider är starka varumärken än i dag, 25 år senare.

Om jag fortfarande är aktiv på spelforum om 25 år…? Ja, vem vet. Forumens storhetstid är förbi sedan länge, men än hänger en del av oss gamlingar i.

Om ytterligare ett kvartssekel är jag nästan pensionsmässig och spel kanske inte är så viktigt längre. Eller så är det fortfarande det. Jag kanske fortfarande sätter på Sonic 2, skuttar runt i Rayman Legends och myser i vinterslasket på Dobuitas gator i Shenmue. Det finns något rätt fint i den tanken.

(Visited 86 times, 1 visits today)