Välj en sida

Microsoft har satsat på en smidig generationsövergång från Xbox One till Xbox Series X och S. Så smidig att många inte upplever någon skillnad när de pluggar ur sin gamla Xbox och pluggar i sin nya. Förutom lite snabbare laddningstider.

Användargränssnittet är detsamma, handkontrollen i stort sett identisk (och Xbox One-kontrollen fungerar också). Ja, till och med spelfodralen ser nästan likadana ut.

Det sistnämnda kan tyckas vara en petitess, och för de flesta är det nog också det. Särskilt som den digitala försäljningen växer på bekostnad av den fysiska. Men för gamla rävar som jag, som köper i stort sett allt fysiskt (trots att jag har Game Pass) då vi gillar att ha saker vi kan se i hyllan, är det en besvikelse att Microsoft inte gjorde minsta ansträngning att ge de nya Xbox-fodralen en ny-känsla.

Det de har gjort är att bevara det gröna plastfodralet med den upphöjda texten sprejad med vitfärg och endast ta bort ”One”. Det har hela tiden sett hemgjort ut, och faktum är att de skiljer sig åt marginellt från spel till spel.

Sedan har de slängt dit en klisterlapp som det står ”Series X” på, vilket för den insatte betyder att spelet är optimerat för Xbox Series X. För säkerhets skull står det både Xbox One och Xbox Series X alldeles under vilket innebär att spelet går att spela på bägge konsolerna. På fodralets rygg står det numera bara Xbox, inte Xbox One. Såklart.

Den enda förändringen till det bättre är att den helt meningslösa gröna randen längst ned, som tillkom på Xbox One-fodralen för något år sedan, är borta. Att den mörkgrå färgen på ryggen är kvar uppskattas också då den ger en skönt enhetlig känsla i hyllan.

Jag visste att de såg ut så här, ändå kände jag en liten besvikelse när jag först såg de ”nya” fodralen. Kunde de inte ansträngt sig lite mer? Kanske gått tillbaka till hur fodralen såg ut tidigare med logotypen på papper så att det är möjligt att göra flip-covers? Bara en tanke.

För den som köper en PS5-spel är det ingen jättestor skillnad, men Sony har åtminstone bytt färg från blåvit till vitsvart vilket gör att man ser tydlig skillnad mellan fodralen. Det finns ingen risk för missförstånd, och de skiljer sig från varandra i hyllan.

Microsoft verkar däremot inte bry sig.

Skillnaden är inte gigantisk, men tydlig nog för att undvika missförstånd.

(Visited 90 times, 1 visits today)