Välj en sida

Microsoft har sammanfattat sitt senaste kvartal och det ser som vanligt bra ut. Inte minst för Xbox.

Xbox Series X/S, i synnerhet X, går knappt att få tag på. De är slutsålda överallt, och nu vet vi ungefär vad det har betytt: den bästa lanseringsmånaden för Xbox någonsin.

Lite oväntat är det allt. Dels är det pandemitider med mer begränsad tillgång än vanligt, dels lanserades de nya Xbox-konsolerna utan ett enda nytt tongivande spel. Exklusiva The Medium kom faktiskt först nu i januari.

Bolagets spelrelaterade inkomster ökade med 51 procent jämfört med samma kvartal året före, varav Xbox stod för 40 procent. Game Pass har nu 18 miljoner prenumeranter, men det är oklart exakt hur mycket pengar detta genererar eftersom många hakat på genom lukrativa endollarserbjudanden.

Förutom att alla utgivare och utvecklare säljer spel som aldrig förr går det strålande för alla tre konsoltillverkare just nu. Nintendo dominerar i både Nordamerika och framför allt Japan (där deras marknadsandel var hisnande 87 procent i fjol), Sony har en fantastisk tid med PS4 bakom sig och slår rekord med PS5. Och Microsoft har fått en väldigt bra start på den nya generationen och ser Game Pass växa stadigt.

Det finns en inte helt obefogad oro hur en tjänst som Game Pass kan komma att förändra marknaden på några års sikt. En sådan farhåga är att alltfler ska bygga upp ett motstånd mot att köpa fullprisspel när de vant sig vid att ”få” spel via en prenumerationstjänst.

Kanske är det en obefogad oro. Det blir inte alltid som man tror. För inte så länge sedan förutspådde många singleplayerspelens död, men Sony bevisade under den förra generationen att det fortfarande är möjligt att utveckla och släppa singeplayerspel med stor framgång. God of War har passerat 20 miljoner sålda exemplar (!).

Sony har hävdat att de inte har något att säga om en egen Game Pass-liknande tjänst just nu. Men i takt med att alltfler sugs in i Microsofts ekosystem, lär de få alltmer bråttom att lansera en konkurrent. Detta kommer sannolikt påskynda det fysiska spelformatets död, vilket jag personligen kommer sörja.

(Visited 59 times, 1 visits today)