Vi anade det, men nu är det också officiellt: PlayStation 5 är den största konsollanseringen någonsin. Sony har bekräftat att det är deras största, men eftersom det tidigare rekordet hölls av PS4 innebär det faktiskt också att det är den största av alla.

Detta gäller även Storbritannien, för övrigt. En marknad som var Microsoftterritorium under Xbox 360-åren men där PlayStation 4 och Switch har dominerat under de senaste åren.

Att åstadkomma detta mitt i en global pandemi är imponerande. Det ska sägas att bottar har använts för att knycka tiotusentals enheter som sedan slängs ut på andrahandsmarknaden för ohemula priser, så alla konsoler har inte hamnat direkt hos kund. Men suget efter PS5 går inte att ta miste på. Trots att konsolen, som jag konstaterat tidigare, nästan helt saknar nya exklusiva titlar än så länge.

Jag tror att en del av suget kan förklaras av att PS5 känns next-gen. Designen kan vi tvista om, personligen tycker jag att den är både för stor, yvig och överdesignad och ser fram emot en slimmodell. Men onekligen ser den spejsig ut, och allt från handkontrollen till konsolens gränssnitt har fått sig en rejäl uppdatering.

Microsoft har valt att gå betydligt försiktigare fram denna gång. Ändra inte ett vinnande koncept, kanske de tänkte, men även om det inte är något fel på vare sig gränssnittet i Xbox Series eller handkontrollen, går det inte komma ifrån känslan att vi sett och känt allt detta förut. På Xbox One, närmare bestämt.

Med detta sagt är Xbox Series X och S också slutsålda så något rätt har Microsoft ändå gjort.

Jag antar att vi kan konstatera det ännu en gång: ryktet om spelkonsolens död är synnerligen överdrivet…

(Visited 174 times, 1 visits today)