Välj en sida

November var en fantastisk månad för Nintendo Switch i Nordamerika. Konsolen har nu sålt bäst månad för månad två år i rad, och november var inget undantag. Över 1,3 miljoner konsoler såldes.

Det stora utropstecknet i november var dock lanseringen av PlayStation 5. Sony lyckades slå sitt tidigare rekord, som hölls av PS4. PS5 är därmed den mest framgångsrika nordamerikanska konsollanseringen någonsin. Och detta mitt under en pandemi som definitivt orsakat problem i produktionen. Det är oerhört imponerande.

Så här i efterhand verkar Sony ha gjort allt rätt. Igen. Men vi ska minnas att det var många som var kritiska till Sonys tysthetsstrategi under året ända fram till sommaren. Microsoft visade upp Xbox Series X redan i december 2019 och matade sedan ut månatlig information om sin konsol, vilket gladde alla spelintresserade. Sony var däremot tysta, och det började spekuleras i att de kanske hade problem med konsolen.

Sammanfattning: Det gick bra för alla.

Så var det uppenbarligen inte. Eller kanske snarare: om Sony de facto hade problem redde de uppenbarligen ut dem alldeles förträffligt för de fick både upp hypen och produktionen av konsolen.

Det är anmärkningsvärt att Sony lyckas så här bra trots att PS5 endast har ett exklusivt spel till lanseringen. Xbox Series hade å andra sidan inte ett enda, så frågan är hur viktiga lanseringsspel är numera. Förr brukar de vara avgörande.

Xbox, då? Här blir det mer komplicerat. Microsoft meddelade att de hade haft den största Xbox-lanseringen någonsin, men frågan är vad det egentligen betyder. De lanserade i nästan tre gånger fler länder än när Xbox One släpptes 2013. Det är ett sätt att mäta det på.

För saken är nämligen den: Xbox Series X/S tangerade Xbox One i Storbritannien och sålde sämre i Nordamerika. Ja, Xbox One hade en något bättre lansering. Detta tycks även gälla andra europeiska länder, som Frankrike.

Betyder då detta att Xbox-lanseringen var ett fiasko? Nej, ändå inte. För Microsoft har sålt alla konsoler de kunnat tillverka. Det står inga rader av Xbox-kartonger på butikshyllorna. Den stora prövningen kommer under de kommande 6-12 månaderna när det kommit ut fler enheter till återförsäljarna. Då kommer vi se om suget är större för Xbox Series än för Xbox One, och hur pass mycket större det är för PS5.

En sak är i alla fall säker: här och nu ser vi ut att ha tre hälsosamma konsolplattformar på marknaden. Det är glädjande att se.

Läs mer på:
NeoGAF

(Visited 80 times, 1 visits today)