Den nuvarande konsolgenerationens dagar är räknade, således hög tid att sammanfatta den. Det kommer en sammanfattning av generationens bästa spel och de största ögonblicken. Men först mina största överraskningar under generationen som gick.

A Plague Tale: Innocence
Detta var en riktigt positiv överraskning på alla sätt. I min recension konstaterade jag att ”atmosfären [ligger] lika tät som likstanken över A Plague Tale”. Men det var inte bara atmosfären som gjorde spelet till en vinnare utan helheten av grafik, kontroll, miljöer och karaktärer.

Game Pass
Det har gått drygt tre år sedan Microsoft lanserade Xbox Game Pass, och i dag känns tjänsten som en självklar del av Microsofts strategi. Men när det utannonserades var jag väldigt överraskad och lite skeptisk. För bra för att vara sant? Vad är haken? funderade jag då samtidigt som jag började prenumerera. Det visade sig inte finnas någon. Sedan dess är Game Pass oumbärligt, och det bara fortsätter växa.

Xbox One X
Efter att ha designat en både svagare och större maskin än Sony (känd som VHS-konsolen på grund av sin storlek och design) var det en rejäl överraskning att se samma team designa något så nätt och kraftfullt som Xbox One X. Mindre än Xbox One S, knäpptyst och ändå proppad med kraft. Här sattes en ny standard för hur en modern konsol ska se ut och fungera.

Shenmue III
Även om spelet inte riktigt levde upp till förväntningarna som vi byggt upp över 18 års väntan var bara faktumet att Shenmue III ens blev till ett smärre mirakel, ja, en ren sensation. Spelet (recension här och reflektion här) nådde aldrig det mästerliga Shenmue II och var i många stycken en besvikelse, men den där patenterade Shenmue-känslan gick inte att ta miste på. Att se bergsbyn Bailu komma till liv på en modern konsol var en svårslagen upplevelse.

Switch
Vi kan inte ha en sådan här text utan att nämna Nintendo Switch. Efter debaclet med Wii U var jag oerhört skeptisk till Nintendos chanser att göra en storstilat comeback. När Switch, som då hette ”NX”, visades upp var jag långt ifrån övertygad. Detta, tänkte jag, kunde mycket väl bli Nintendos sista konsol. Så fullständigt fel man kan ha.

(Visited 87 times, 1 visits today)