Så har vi snart kommit till slutet av summeringen av den konsolgeneration vi nu kan kalla den förra. Det har blivit dags att utse de tio snyggaste spelen.

Vad som är snyggt handlar inte bara om upplösning och bilduppdatering utan i minst lika hög grad om estetik. Ett spel som Celeste anses exempelvis av många som ett av de snyggaste spelen under det senaste decenniet, men det är ju på intet vis mätbart med Red Dead Redemption II om vi ser till upplösning, ljussättning och så vidare. Vilket heller aldrig var meningen.

Nedan följer de tio snyggaste spelen under 2013-2020, utan inbördes ranking.

Red Dead Redemption II
Närmare en realtidsskildring av 1890-talets Amerika kommer vi nog aldrig. Rockstar skapade en värld så detaljerad och full av liv att jag bara gapade i förundran. Och beundran.

Inside
Mörkt, kallt och rått. Inside förmedlar en känsla av utsatthet som få andra spel, och trots att det är så avskalat och abstrakt lyckas det förmedla en realism som är svårslagen.

Detroit: Become Human
Med vacker ljussättning, starka färger och strålande ansiktsanimationer imponerade Detroit: Become Human från början till slut. Det som fångade mig mest var karaktärerna som, trots att de i hög grad bestod av androider, kändes så oerhört mänskliga. Ansiktsuttrycken förmedlade rädsla, uppgivenhet och känslor av svek på ett sätt som satte sig i magen.

The Last of Us Part II
Även om uppföljaren till The Last of Us på många sätt var en stor besvikelse som spel och upplevelse betraktat var det en mäkta imponerande teknisk bedrift av Naughty Dog och utan tvekan ett av de snyggaste spelen till PS4.

The Witcher III: Wild Hunt
CD Projekt Reds magnum opus släpptes ganska tidigt under generationen, men det står sig fortfarande mycket väl. Animationerna må ha åldrats något, men miljöerna är fortfarande bland de vackraste och mest förtrollande som skådats i spelväg.

Forza Horizon 4
Jag älskar Forza Horizon 4. En starkt bidragande orsak till detta är att det är så fantastiskt vackert. Oavsett om jag slirar över isen i den snöbeklädda landskapet, krossar murar i de klara höstfärgerna eller beundrar när sommarsolskenet smeker den svarta asfalten mår jag som en prins. Med HDR blev det bara ännu vackrare.

Horizon Zero Dawn
En framtidsdystopi som känns som tagen ur forntiden. Denna blandning av äldre civilisation och moderna robotar blev en udda men lyckad kombination. Inte minst estetiskt. Horizon Zero Dawn var ett spännande och välgjort tredjepersonsspel, men framför allt var det förföriskt vackert att titta på.

Uncharted 4
Naughty Dog har alltid varit duktiga på att utnyttja hårdvaran till max. Med Uncharted 4 satte de en ny standard för grafik på PS4. Åtminstone 2016. Det var tillsammans med Bloodborne spelet som verkligen visade att vi hade med en ny generations konsoler att göra. Än i dag är Nate Drakes avslutande (?) del en fröjd för ögat med mäktiga vyer, fantastiska landskap och förstklassiga ansiktsanimationer.

Little Nightmares
I likhet med i Inside skildras i Little Nightmares en kall och gästvänlig värld ur ett sårbart barns ögon. Men detta är läskigt på ett mer uppenbart och klassiskt sätt. Allt har en känsla av feberdröm, vilket gör att till och med en vandring mellan grytor och karotter i ett kök kan kännas obehagligt. Grafikstilen bidrar starkt till denna känsla spelen igenom.

Resident Evil 2
Det finns remakes och det finns remakes. Capcoms remake av Resident Evil 2 är ett tekniskt mästerstycke som återupplivade en blurrig PlayStation-titel och tog den in i den moderna eran med fantastisk ljussättning, utmärkt ljud och knivskarp grafik. Vissa små grafiska defekter till trots är 2019 års version av Raccoon City solklart ett av generationens tjusigaste spel.

(Visited 154 times, 1 visits today)