Välj en sida

I en text för en tid sedan uttryckte jag några farhågor inför den kommande konsolgenerationen. Det handlade om sådant som stigande spelpriser, högre kostnader för lagring och den knepiga designen på både PS5 och Xbox Series X. Men det finns förstås förhoppningar också. En hel del, faktiskt.

Kortare laddningstider
Både Sony och Microsoft har satsat på SSD-lagring, och det råder ingen tvekan om att det har gett resultat i bland annat hur snabbt spel laddas från hårddisken. Jämförelser visar att Xbox Series X kapar 60-80 procent av laddtiderna jämfört med Xbox One X. Exakt hur snabb PS5 är har inte Sony låtit någon utomstående testa än, men vi kan räkna med liknande resultat.

Spelar de där sekunderna någon roll då? Ja, för oss som har ont om tid och där det ibland handlar om att ta tillvara varje minut är det ytterst välkommet. Vi må ha glömt det, men det var faktiskt så spel fungerade förr i tiden. Plug’n play.

En jämnare generation
Sony vann den nuvarande generationen redan innan PS4 hamnat i butik. Tack vare Microsofts misstag men också genom sina egna förtjänster kom de att dominera från början till slut. Riktigt så kommer det inte bli den här gången. Microsoft har en mer genomtänkt produkt, de har inte gjort några stora tabbar inför lanseringen och de ligger rätt prismässigt.

Dessutom har Xbox Game Studios vuxit till 23 (!) spelstudior. Det syns inte mycket av den styrkan till lanseringen, men från och med slutet av nästa år och framåt kommer vi se resultat. En skarpare konkurrens kommer pressa priser och öka pressen på båda att erbjuda det absolut bästa till oss konsumenter. Det gillar vi.

En tyst PlayStation
Två generationer i följd har Sony haft högljudda konsoler. PS3 lät som en hårtork trots att den var biffig, PS4 blir rejält högljudd så fort den får jobba lite. Microsoft har inte haft det här problemet sedan 2005 när Xbox 360 slog något slags ljudrekord.

Den här gången verkar dock Sony har fått ordning på prylarna. PS5 är gigantisk av en anledning: kylningen. Konsolen uppges vara väldigt tyst. För många är ljudnivån ingen stor grej, men för oss som har sovande barn att ta hänsyn till och inte kan spela med hög volym är en tyst konsol faktiskt viktigare än man kan tro.

Game Pass blir oumbärligt
Strategin är tydlig: spelen ska följa dig var du än är och (nästan) på vilken enhet du än har tillgänglig. Game Pass har tagit steget till PC, genom streamingtjänsten Xcloud kommer vi kunna spela på våra Androidmobiler. Game Pass är redan ytterst prisvärt, men genom att Xbox Game Studios växer så snabbt håller det på att bli helt oumbärligt. Väldigt mycket har hänt på bara tre år, det blir spännande att se hur Game Pass utvecklas under de kommande åren.

Välbyggda prylar
Det är lätt att glömma det, men tidigare konsolgenerationer har stundom präglats av rätt allvarliga hårdvaruproblem. Xbox 360 hade sin berömda Red Ring of Death, PS3 hade också betydande bekymmer, PS1 hade vissa problem med lasern och så vidare. PS4 och Xbox One har båda varit rätt stabila konsoler, men byggkvaliteten i DualShock 4 var allt annat än bra (nästan lika usel som batteritiden).

Min förhoppning är att Sony har lärt sig av detta och att den nya DualSense både är stryktålig och har bra batteritid. Det är väl dags för det nu, Sony?

(Visited 114 times, 1 visits today)