Välj en sida

Microsoft var inte färdiga. Xbox-chefen Phil Spencer har tidigare sagt att han inte utesluter fler uppköp. Efter att ha lagt utmärkta studior som Playground, Obsidian och Ninja Theory under sig väntade många på det där stora uppköpet. Nu kom det.

Microsoft tar alltså över Zenimax som äger Bethesda. Det är en gigantisk affär på 66 miljarder kronor och innebär att studior som Id Software, Arkane, Alpha Dog med flera nu tillhör Xbox Game Studios. Därmed hamnar varumärken som Fallout, Elder Scrolls, Doom, Dishonored och Wolfenstein för att nämna några under det gröna Xbox-paraplyet.

Microsoft menar allvar med sin satsning, det har nog de flesta förstått vid det här laget. Det hade också ryktats om att en stor affär av något slag var på gång. Att det visade sig vara Bethesda var en överraskning.

För min egen del spelar uppköpet ingen större roll då de titlar som berörs inte är mina favoriter och jag ändå köpa kommer både PS5 och Xbox Series X vad det lider.

Men ur ett branschperspektiv är uppköpet enormt och faktiskt en potentiell game changer. Det kommer inte vända på spelbrädet här och nu, och vi vet faktiskt inte exakt hur Microsoft har tänkt använda studiorna. Minecraft blev exempelvis inte Xbox-exklusivt efter uppköpet av Mojang, och exklusivitet skulle tala lite emot Microsofts nuvarande approach med att tillgängliggöra spel för så många som möjligt. Med detta sagt kan Sonys raka marsch till marknadsdominans onekligen ha stött på patrull genom denna affär.

Tanken är förstås att samtliga spel som de nya studiorna utvecklar ska direkt till Game Pass dagen de släpps. Därmed har Game Pass 23 exklusiva spelstudior som producerar material för alla prenumeranter (som nu passerat 15 miljoner, enligt Microsoft).

Eller som någon uttryckte saken: Game Pass är inte längre ett val utan en nödvändighet. Lite så känns det.

(Visited 70 times, 1 visits today)