Välj en sida

Den nya generationens TV-spel ser ut att ta ett skutt uppåt i pris. Officiella riktpriser för AAA-titlar till PlayStation 5 ligger på 80 euro, vilket kommer innebära en bit över 800 kronor i Sverige. Om det blir någon prisdifferens till Xbox Series X/S vet vi inte i dagsläget, men det kommer klarna inom kort och det skulle förvåna mig om Microsoft ligger kvar på dagens nivåer medan Sony tar ett stort kliv.

Kombinationen av de högre priserna och att Microsofts speltjänst Game Pass växer i raketfart har fått mig att tänka över mitt konsumtionsmönster. Under den generation som vi snart kommer kalla den förra generationen har jag varit en synnerligen attraktiv kund: jag har både haft Game Pass och köpt spel.

Eftersom jag vill ha spelen fysiskt har jag köpt dem på skiva, även de titlar som släppts på Game Pass samtidigt (som Forza Horizon 4). I vissa fall har jag till och med köpt samma spel till flera format. Rayman Legends har jag till Xbox One, PS4, PS Vita och Wii U. Visserligen ett extremfall, men flera spel har jag till både Xbox One och PS4 (som The Witcher III, Rise of the Tomb Raider, Sonic Mania Plus och Dreamfall Chapters).

Detta kommer inte fungera under den kommande generationen. Faktum är att jag kanske inte ens kommer kunna motivera att köpa ett nytt spel för 800 kr om det släpps till Game Pass samtidigt, en tjänst jag redan betalar för. Det är dyr plast att bara ställa i hyllan.

Det kan alltså bli frågan om betydligt färre spelinköp framöver, mycket tack vare Game Pass. Om nya spel till PS5 ligger närmare 1000 kr än 500 kr i pris blir det förstås fråga om en rätt hård prioritering även där – samt att i vanlig ordning vänta på att vissa spel går ned rejält i pris.

Nej, pengarna kan mycket väl läggas på retroinköp i stället, till mitt eviga Dreamcastsamlande och att bygga ut Mega Drive-samlingen.

(Visited 85 times, 1 visits today)