Välj en sida

Med bara knappt två månader kvar till lansering har vi äntligen fått pris på både Xbox Series X, Xbox Series S och de två modellerna av PlayStation 5. En komplett och bekräftad lista på lanseringsspel saknas ännu, men nu kan var och en åtminstone ta en titt i plånboken och fatta ett beslut om Sonys och Microsofts nya konsoler är något för dem här och nu. Eller om de, som jag, kommer att vänta lite.

Det är alltid (alltid!) roligt med nya konsollanseringar. Men det finns ett antal farhågor jag känner behov av att dryfta. Allt är nämligen inte guld som glimmar vid horisonten.

Designen/storleken
Den nya generationens konsoler bjuder på en design som är tämligen unik. Medan Xbox One och PS4 smälte in alldeles utmärkt i vilken TV-bänk som helst sticker nya Xbox och PlayStation ut på ett ovanligt sätt. Microsoft valde en ny sorts kylning och resultatet blev Xbox Series X, ett PC-torn som visserligen går att placera horisontellt men som ser alldeles hiskeligt ut då. De flesta kommer således att låta den stå upp, och det kommer kräva plats vid sidan om TV:n. Vilket förutsätter en ganska stor TV-bänk.

Sonys designval för PS5 är svårbegripligt. Den ser ut som billig alienware, vilket gör att den omöjligt kommer kunna smälta in i en TV-bänk bland övrig elektronik. Men framför allt är PS5 stor. Rysligt stor. Sony har släppt de officiella måtten (39 cm bred, 26 cm djup och 10 cm hög). Det är en massiv pjäs som Sony lanserar, större än något vi sett sedan Commodore 64.

Nedanstående 3D-jämförelse är en indikation på hur gigantisk PS5 är. Den kommer helt enkelt inte passa i alla TV-bänkar, och att ställa den upp kommer göra den till vardagsrummets huvudattraktion (vilket inte är särskilt lockande för oss som passerat tonåren).

Från vänster: PS3 60gb, Xbox, Xbox One, PS5 Digital Edition, PS5.
PS5 är den största konsolen i mannaminne.

Lagringen
I takt med att spelen blir allt större växer behovet av större lagring. Under förrförra generationen växte hårddiskarna rejält, men när Xbox One och PS4 lanserades fick vi nöja oss med 500gb till att börja med. Vid sidan om den 2tb-modell av Xbox One S som fanns under en begränsad tid var det endast 1tb som gällde. Vilket ju inte räckte alls. Vi fick alltså åter igen köpa extern lagring.

Xbox Series X kommer släppas med 1tb SSD, PS5 erbjuder bara 825 gb och Series S bara 512 gb. Detta gör att vi ännu en gång kommer hänvisas till att lägga extra pengar på lagring. Kruxet denna gång är att SSD-hårddiskar är betydligt dyrare. Om vi vill ha tillgång till SSD, vilket är att föredra för att dra full nytta av de nya konsolerna, kommer vi inte undan. Seagate erbjuder officiell SSD-expansion till Xbox. Något officiellt pris finns inte än, men det ryktas om om cirka 2 000 kronor för 1 tb. Så vi får vara beredda på att lägga mer pengar på extern lagring än någonsin tidigare, vilket är en minst sagt urtråkig utgift. Jag hade mycket hellre lagt de pengarna på spel.

Sackboy: A Big Adventure för 850 kronor till PS5?

Spelpriserna
Det har länge funnits farhågor om stigande spelpriser. De har i praktiken legat stilla i 20 år, vilket flera utgivare lyft som ett problem. Visserligen sjunker priserna relativt fort på de flesta spel (förutom Nintendos), vilket gjort det förmånligt att vänta lite. Nu ser vi att spelen till PS5 kommer ha ett rekommenderat pris på 79,99 dollar, vilket innebär minst 830 svenska kronor. Det är 230-280 kronor över vad vi ofta betalar i dag, vilket får sägas vara en markant höjning. Huruvida priserna blir desamma till Xbox återstår att se, men allt annat skulle förvåna.

Om detta blir de officiella priserna på nya spel kommer jag få tänka igenom mitt sätt att konsumera spel framöver. Under den gångna generationen har jag köpt flera spel till både PS4 och Xbox One bara för att jag vill ha dem i samlingen. Detta kommer inte vara rimligt om två spel går loss på runt 1 700 kronor. Ett betydligt högre pris lär också göra att det dröjer evigheter innan ett spel landar under 300 kronor – om det någonsin sker.

Next-gen-känslan?
Microsoft fick hård kritik för att Halo Infinite såg ut som ett Xbox One-spel. Inte heller Sony har emellertid visat vad PS5 går för än. Det som visades under onsdagskvällen var långt ifrån övertygande. Spider-Man: Miles Morales skiljer sig knappast särskilt mycket från ett snyggt PS4-spel som Detroit: Become Human. Remaken av Demon’s Soul imponerade inte heller.

PS5 och Xbox Series X är på papperet riktigt kompetenta maskiner, men steget mellan den nuvarande och nästa generation kommer inte bli lika lätt att se med våra egna ögon denna gång. Utvecklingen handlar nu om kapade laddningstider och bättre flyt, vilket är svårare att marknadsföra för publiken.

Det är mycket möjligt att den där next-gen-känslan kommer infinna sig när vi sitter och spelar Halo Infinite och Ratchet & Clank: Rift Apart. Men här och nu är det väldigt lite wow-känsla över de nya konsolerna för en ärrad veteran som upplevt en hel del konsollanseringar i 25 års tid. Jag är helt enkelt inte lika lättimponerad längre.

(Visited 103 times, 1 visits today)