Välj en sida

Äntligen. Microsoft har nu avslöjat både pris och lanseringsdatum för sina två nya Xbox-konsoler. De släpps globalt den 10 november och förbokningar tas emot från och med den 22 september.

Xbox Series S kommer kosta 299 dollar, vilket i Sverige blir 3 595 kronor. Det är ett ruggigt bra pris för en ny spelkonsol som erbjuder en riktig next-gen-upplevelse. Visst har vi haft konsoler som har legat lägre än så – Dreamcast kostade exempelvis 2 495 kronor – men inte många i modern tid. PlayStation 4 gick för strax under 4 000 kronor och Switch kostar fortfarande, över tre år efter premiären, officiellt 3 995 kronor.

Xbox Series X kommer kosta 499 dollar, vilket i Sverige blir 5 695 kronor. Det kan låta mycket för en spelkonsol, men vi måste ta såväl dollarkurser som inflation i beaktande. Om vi gör det ser vi att det historiskt inte alls är överdrivet dyrt. Tvärtom. Den första Xbox kostade 4 995 kronor i Sverige, och det var dyrt 2002. Xbox One fick prislappen 499 dollar vilket i Sverige blev närmare 5 000 kronor.

I dag har vi en dyrare dollar (en svagare krona) och en kemikalieskatt som får priserna på elektronik att skjuta i höjden.

Det skiljer alltså i Sverige 2 100 kronor mellan de två modellerna, men skillnaderna mellan de två på insidan är mindre än man kan tro. Series S saknar skivläsare, och du får spela i upplösningen 1440p i stället för 4K. Men i övrigt finns här stöd för ray-tracing, 120 bilder per sekund och supersnabb laddning med en SSD-hårddisk (visserligen med hälften så stort utrymme som i Series X). Xbox Series S är den konsol de flesta Xbox-kunderna kommer välja, utan tvekan.

Därtill erbjuder Microsoft sin prenumerationslösning Xbox All Access även i Sverige (via Elgiganten). För en fast månadssumma får du både en Xbox-konsol och Game Pass Ultimate där nu även EA Play ingår. Priserna i dollar är 25 respektive 35 dollar/månad i två år för en Series S eller Series X.

Vi känner igen affärsmodellen från mobilbranschen där vi får en ny mobiltelefon och avbetalar genom ett abonnemang på ett eller två år. I USA har dessa prenumerationslösningar funnits en tid även för konsoler, men det har inte gått att köpa en spelkonsol på detta sätt i Sverige tidigare. Nu är det alltså dags, och det ska bli intressant att se hur det kommer slå. Sony har all anledning att följa denna utveckling.

Det är nästan så att jag blir lite sugen på en Xbox Series X nu, med eller utan Game Pass Ultimate. Men jag ska hålla emot, det finns nämligen inget spel eller funktion som kan få mig att hosta upp närmare 6 000 kronor i november. Jag sitter redan med en Xbox One X och Game Pass och sedan Halo Infinite blev försenat finns det inget spel som kan få mig att uppgradera redan i år. Detsamma gäller för övrigt PlayStation 5.

Det är glädjande att Microsoft äntligen har lagt korten på bordet. Det återstår säkerligen en hel del att annonsera på spelfronten, men nu vet i alla fall konsumenterna vilka konsoler som erbjuds från Microsoft.

Nu är det Sonys tur att sätta pris och avslöja när premiären ska ske. Det borde inte dröja länge.

(Visited 91 times, 1 visits today)