Välj en sida

Spelkonsolens död har förutspåtts många gånger. Men den lever alltjämt. Under den generation vi snart kommer kalla den förra såldes ungefär 160-170 miljoner Xbox One- och PS4-konsoler världen över med PS4 som den dominanta plattformen. Och då har vi inte ens nämnt Switch, som snart är uppe i 60 miljoner på drygt tre år.

I Japan må den stationära spelkonsolen ha fört en tynande tillvaro under ganska lång tid, men i väst och på växande marknader som de mexikanska och brasilianska är traditionella konsoler fortfarande en populär produkt.

Den 10 november lanserar Microsoft Xbox Series X och Series S. Den sistnämnda är en konsol som saknar skivläsare, precis som Sonys Digital Edition av PS5. Microsoft satsar även hårt på streaming via sin molntjänst, så frågan om såväl spel på skiva som konsolens framtid är högst befogad nu när vi rör oss mot en framtid med alltfler streamingtjänster där vi förväntas ha tillgång till våra spel överallt, hela tiden.

Xbox-chefen Phil Spencer lugnar dock alla som oroar sig för konsolens död när han säger till Yahoo Finance att Microsoft ”absolut planerar för” fler konsoler i framtiden.

Om detta endast betyder nya versioner av Series X/S om något år eller en helt ny generation framgår inte. Mycket kan ju ändras under den kommande generationen. Företag tenderar att följa pengarna, och vi vet att andelen spel som säljs digitalt har ökat dramatiskt de senaste åren. De flesta räknar med att den digitala Series S kommer bli storsäljaren av de två nya Xbox-konsolerna. Visserligen inte främst för att den saknar skivläsare utan för att den är 2000 kr billigare. Dessutom beror det nog mycket på hur väl Microsofts molnbaserade speltjänst tas emot.

Att utgivarna vill knuffa oss mot digital spelkonsumtion är ingen hemlighet. De kan ta lika mycket betalt för spelen men slipper produktion och frakt av fysiska spel. Återförsäljarna är förstås inte alls lika sugna på detta, men Series S kan mycket väl komma att vänja många vid att inte köpa spel på skiva längre. Det blir även intressant att se hur fördelningen av sålda PS5-konsoler ut mellan den digitala och den med optisk läsare.

Det är mycket möjligt att stationära spelkonsoler med skivläsare kommer bli en nischprodukt i framtiden medan flertalet spelar antingen på en digital edition-enhet eller på sin mobil/platta via molnet. Men så länge alternativet finns kvar för oss som bryr oss om optisk media får jag vara nöjd.

Tidigare bloggat:
Luna utmanar Stadia
Stadia ser inte så lovande ut…

(Visited 70 times, 1 visits today)