Välj en sida

Under gårdagskvällen höll Sony ett digitalt event. Vi hade inte utlovats något pris och premiärdatum för PlayStation 5, men det var vad alla hade förväntat sig. Och det fick vi till slut.

Spelmässigt var det sådär. Vi fick visserligen se Final Fantasy XVI, Black Ops: Cold War och Oddworld Soulstorm. Tre nya titlar. Därtill utannoserades ett nytt God of War, vilket var ganska väntat. Men det var också en del återanvändning av redan utannonserade spel. Resident Evil: Village, Deathloop och Spider-Man: Miles Morales visades igen. Och Fortnite dök upp och sänkte hypen.

Men till slut fick vi alltså priset. Sony landade till slut i 399 dollar för sin digitala PS5 och 499 dollar för den med optisk läsare. Detta betyder att Sony sannolikt gör en rejäl förlust på varje såld enhet. Men de har valt att ta detta för att inte hamna över Xbox Series X prismässigt.

Nästa generations konsoler kommer således sträcka sig från 299 till 499 dollar beroende på vilken konsol och modell du vill ha. Inträdesbiljetten är Xbox Series S för 3 595 kronor. Den digitala PS5 lär hamna på cirka 4 500 kronor och PS5 med optisk läsare borde kosta lika mycket som Xbox Series X i Sverige, 5 695 kronor.

Sony visade upp ett lockande erbjudande på PlayStation Plus – den som tecknar ett abonnemang får en hel hög med gratis exklusiva PS4-spel, däribland Uncharted 4, Detroit: Become Human och många fler. Alla PS5-ägare kan ladda ned dem gratis. Uppenbarligen har Sony känt ett behov att kontra Microsofts generösa Game Pass-tjänst, om än i det lilla.

Mer överraskande är att det nu börjar krypa fram att flera av de exklusiva storspel som visats till PS5 också kommer till PS4. Horizon Forbidden West, Sackboy: A Big Adventure och Spider-Man: Miles Morales släpps även till PS4 eftersom ”communityt kommer uppgradera till PS5 vid olika tidpunkter”, enligt PlayStation Blog.

Microsoft var först ute med att säga att alla exklusiva förstapartstitlar även kommer släppas till Xbox One i början. I praktiken liknar Sonys strategi Microsofts, vilket är något av en tvärvändning. Sony har ju tidigare hävdat att de vill ha ett skarpt generationsskifte, inte den mjuka övergång som vi ser på Xbox. Om detta var planen hela tiden eller om Sony faktiskt har tänkt om vore intressant att veta.

PS5 lanseras i utvalda regioner (däribland Nordamerika och Japan) den 12 november men kommer till Sverige först en vecka senare, den 19 november. Det är alltså snart dags, men jag måste säga att jag inte är såld på någonting som Sony visat upp än.

PS5 känns genomtänkt på alla sätt och vis, och den är säkert en fantastisk konsol. Men att flera av spelen som visats upp nu även bekräftats till PS4 gör att jag är ännu mindre sugen på en PS5 än jag annars hade varit. Hypen finns helt enkelt inte där. Samma sak gäller dessvärre Xbox Series X. Båda släpps utan en killer-app.

Det finns all anledning att hålla fast i PS4 och Xbox One ett tag till. Plånboken tackar för det.

Sony har ett konkurrenskraftigt pris. Men hypen för PS5 finns inte där.

(Visited 99 times, 1 visits today)