Välj en sida

Microsoft har bekräftat att Xbox Series X släpps i november, något vi i praktiken redan förstått. Men de släppte även en bomb i går: Halo Infinite försenas. 343 Industries skjuter fram det stora lanseringsspelet till 2021, oklart till vilket datum.

Detta kommer som lite av en chock. 343 skyller på Covid-19, men det är nog bara en del av sanningen. Halo Infinite fick enormt hård kritik för hur det såg ut på Xbox-showen i juli. Det är osannolikt att inte detta spelat en ganska avgörande roll för beslutet att försena premiären.

Det kan inte ha varit ett lätt beslut. Halo är det stora varumärket på Xbox. Att Microsoft planerade att lansera en ny konsol med Halo för första gången sedan 2001 var ingen liten grej. Nu blir det inte så, och Xbox Series X har därmed förlorat sin absolut främsta lanseringstitel.

Microsoft försöker reparera skadan genom att påstå att deras nya konsol kommer ha ”tusentals” spel via smart delivery och bakåtkompatibilitet. Det är bra service till kunden, men fortfarande inget starkt case för att köpa en ny konsol för tusentals kronor.

Lite undrar jag också hur utvecklingsarbetet med Halo Infinite egentligen har sett ut. Halo 5 kom för fem år sedan, det har således inte varit fråga om någon tidsbrist. Sannolikt togs beslutet för några år sedan att även släppa nya Halo på den nya konsolen och göra spelet till en cross gen-titel (som Nintendo med stor framgång gjorde med The Legend of Zelda: Breath of the Wild). Det var en bra plan som nu ligger i ruiner.

Xbox Series X hade ingen glänsande premiärlineup till att börja med. Nu har den i princip reducerats till det exklusiva The Medium, som ser bra ut men inte är något man köper en ny konsol för. Microsoft riskerar att få en tuff start.

Det verkar såvitt jag kunnat se finnas en stor förståelse för beslutet, och det är ju som Shigeru Miyamoto en gång sade att ”ett försenat spel är till slut bra men ett framstressat spel är för evigt dåligt”. Ändå kan jag inte låta bli att känna besvikelse. 2020 har varit besvikelsernas år för min del, toppat av The Last of Us Part II, och jag hade förhoppningar om att Halo Infinite skulle stryka ett streck över detta. Det skulle bli mitt spel i julhelgen.

Nu får jag fortsätta beta av min backlog. Inget fel i det, förvisso, för det behövs. Men det är något speciellt med ett helt nytt Halo till en ny konsol. Det var väldigt länge sedan sist.

(Visited 73 times, 1 visits today)