Någon gång i juli ska Microsoft presentera nya förstapartsspel till Xbox Series X. Förväntningarna är stora. Lanseringen av The Last of Us Part II har nämligen åter igen satt fingret på Sonys överlägsenhet i exklusiva spel till PlayStation.

Xbox-chefen Phil Spencer är förstås medveten om detta, men han menar samtidigt att nu när vi står vid dörren till en ny spelgeneration är det inte Xbox mål att kopiera PlayStation. Även om de kunde. I en diskussion över länk med Gamelabs Seth Schiesel förklarade Spencer vilka mål han och teamet har:

We are going to create our first-party around the things that we feel like we need to do in order to stand up for Xbox. Sometimes we get suggestions of, where’s your X game or, where’s your Y game, when people look at the other hardware platforms. But I don’t think our goal is to replicate what other people have done. It doesn’t help the industry to have people that are trying to do exactly the same thing with their platforms, services, or content.

Så Xbox kommer fortsätta vara Xbox, oavsett vilka fantastiska spel som släpps till PlayStation. Det är en rätt rimlig hållning.

Jag har i många har klagat på det hål som gapar tomt i Xbox uppställning. Historiskt har det varit plattformsspel och mer familjevänliga titlar som har saknats, men Xbox One led dessutom brist på äventyrsspel i tredje person. I alla fall sådana som höll riktigt hög kvalitet. Detta hoppas jag åtgärdas på Xbox Series X, fördubblingen av antalet studior borgar i alla fall för det. Men det beror på vad de vill prioritera.

Under de senaste åren, när jag spelat på både PS4 och Xbox One, har jag börjat backa från min kritik. De där stora äventyrsspelen i tredje person som jag saknat på Xbox kan jag ju spela på PlayStation. Så varför kräva att Xbox ska erbjuda ungefär samma sak?

Visst, alla har inte råd eller lust att köpa båda konsolerna. Då är det rimligt att vilja att den konsol man valt erbjuder så mycket som möjligt av det konkurrenterna har. Detta är Nintendos ständigt starka argument – deras spel kan bara spelas på Nintendos plattformar.

Men för den som faktiskt kan välja både Xbox och PlayStation är det enbart av godo att de inte erbjuder exakt samma sak. Ty om det är något vi sett de senaste åren är det att PlayStation och Xbox kommit att bli två väldigt snarlika plattformar. Allt som görs för att särskilja dem från varandra, oavsett om det är i form av spelutbud eller tjänster som Game Pass och Xcloud, är i grunden något positivt.

(Visited 100 times, 1 visits today)