Efter årets inställda E3-mässa var förväntningarna på Sonys och Microsofts respektive förinspelade shower med spel till PlayStation 5 och Xbox Series X kanske större än vad de annars hade varit.

Eurogamer konstaterar att inget av bolagen lyckats sälja in sin konsol särskilt bra. Jag håller med. Det mest imponerande vi sett hittills var en teknikdemo som demonstrerade vad PS5 påstås klara av. Men de spel vi sett till formatet hittills har inte fått någon att ramla av stolen. Detsamma måste i ännu högre grad sägas om Microsoft vars gameplay från Halo Infinite visserligen gladde undertecknad men knappast kändes next-gen.

Det i sig är lite märkligt. Halo är ju den stora titeln till Xbox, har alltid varit, och om någon titel skulle visa vad en ny konsol går för borde det vara det nya Halo. I stället kändes det lite som när Microsoft försökte hypa Xbox One X genom att visa gameplay från… Crackdown 3. Alla förstod att spelen skulle kunna se betydligt bättre ut än så, därför var det illa att ens visa ett spel som såg så föråldrat ut.

Frågan om vad som ens är next-gen är befogad. Phil Spencer har varit öppen med att steget inte kommer vara lika stort rent grafiskt som förr. Det kommer inte vara som att gå från 2D till 3D eller från SD till HD. Vi vet det.

Så kommer kapade laddningstider, raytracing och mer haptisk feedback i handkontrollen att ge den där ”next-gen”-känslan? Eller har spel som Gears 5, Forza Horizon 4, The Last of Us Part II och Red Dead Redemption II gjort oss bortskämda?

Hittills har vi bara fått se något som sett next-gen ut en gång, och det var Unreal Engines teknikdemo till PS5 för att visa upp Unreal Engine 5. Den har över 14 miljoner tittare på YouTube, så uppenbarligen lockar grafik fortfarande.

Vi väntar fortfarande på att få se gameplay ur ett kommande spel till PS5 eller Xbox Series X som ser så bra ut som den där techdemon. Det kommer säkert, men inget som släpps till premiären verkar vara på den nivån.

PS4 Pro och Xbox One X har gjort steget till nästa generation lite mindre än vanligt. De nya konsolerna har båda bra med krut under huven, men jag tror få som spelat på Sonys eller Microsofts uppgraderade konsoler kommer tappa hakan i början. Den effekten hade i och för sig inte PS4 och Xbox One från start heller. Ryse: Son of Rome var förmodligen det mest imponerande spelet då, Killzone: Shadow Fall såg bra ut men inte i närheten av den där beryktade trailern.

Det är sällan vi golvas direkt vid premiären. Det fanns en konsol som hade den styrkan, och det var den allra första Xbox. Halo: Combat Evolved och Dead or Alive 3 såg båda ut att vara från en annan värld. Sonic Adventure till Dreamcast hade lite samma effekt. Man kunde verkligen se generationsskiftet med egna ögon.

Så… jag är inte sådär pirrig i magen över en ny generation. Inte den här gången. Det kan ha en del med stigande ålder att göra också, men jag tror att nu när tekniken utvecklats så mycket som den gjort och stegen blivit mindre krävs det att vi sätter oss ned och upplever den nya hårdvaran för att ta till oss upplevelsen. En trailer räcker inte längre, i synnerhet inte när vi snackar om 4K-upplösning och 60 bilder i sekunden som inte alltid kan förmedlas via en YouTube-stream.

Det blir som Nintendo alltid brukar hävda: man måste spela för att förstå.

(Visited 145 times, 1 visits today)