Många företag har det extra kämpigt just nu på grund av den globala pandemin. Spelbranschen går däremot strålande. Detta styrks i Microsofts senaste kvartalsrapport som visar en inkomstökning för Xbox på 65 procentenheter.

Försäljningen av Xbox One har minskat stadigt under en tid men ökade under det senaste kvartalet med nära 50 procent (sannolikt från låga nivåer). Folk har hållit sig hemma och spelat, helt enkelt.

Game Pass verkar stå för en stor del av inkomstökningen, men några nya siffror på antalet prenumeranter har vi inte fått sedan förra kvartalet då Microsoft berättade att de passerat tio miljoner.

Sannolikt har Sony och Nintendo liknande erfarenheter att dela med sig av. Det vi ser i spelbranschen just nu är en uppenbar covideffekt, vilket är lite trösterikt när ekonomin i stort går så trögt i hela västvärlden.

Detta reser frågan hur lanseringen av PlayStation 5 och Xbox Series X kommer påverkas av det rådande världsläget. Konsensus tycks ha varit att Sony och Microsoft knappast kunde ha valt ett sämre år för att lansera ny hårdvara. Många har det ekonomiskt kärvt, arbetslösheten har skjutit i höjden i både EU och USA och nya dyra spelkonsoler är knappast prio ett just nu.

Kanske har vi varit lite för negativa. Sony har ökat produktionen av PS5 med 50 procent vilket måste innebära att de ser en ökad efterfrågan.

Priset kommer förstås spela en viss roll, och där hålls vi fortfarande på halster. Men oavsett om de nya konsolerna hamnar på 399 dollar eller betydligt högre kommer de mest prisvärda alternativen i årets julhandel heta PS4 och Xbox One.

(Visited 71 times, 1 visits today)