Välj en sida

Det var uppskjutet och efterlängtat. Äntligen skulle vi få se spel till PlayStation 5 och kanske, kanske även själva konsolen. Det vi fick se var just detta, men Sony övertygade ändå inte riktigt.

Här vimlade det visserligen av spel. Vissa var väntade, som Gran Turismo 7, ett nytt Spider-Man och Horizon 2: The Forbidden West. Dessa tre spel hade vi nästan tagit för givna att Sony skulle visa upp.

Vi fick dock även se gameplay för Ratchet & Clank: Rift Apart, som såg snyggt och kul ut. Inget jag köper en ny konsol för men ändå något som lär inhandlas med tiden.

Project Athia var dock det första spelet som såg next gen ut. Luminous Productions lite mystiska titel släpps till PS5 och PC men det lär dröja innan vi får spela det.

Sackboy: A Big Adventure ser buskul ut!

Utgivarna av det fantastiska What Remains of Edith Finch, Anapurna, hade en minst sagt intressant titel att visa upp. Vi kallade det genast för ”kattspelet”. Stray såg bedårande ut. Det är svårt att säga så mycket vad det handlar om än, men det lilla vi fick se kändes genast lovande. Som vanligt är det dock gameplay som avgör den saken i slutändan.

Kena: Bridge of Spirits verkade trevligt. Little Devil Inside såg tokmysigt ut, men det var svårt att sätta fingret på vad det egentligen är. Trailern var verkligen ”all over the place”.

Mest förtjust blev jag faktiskt lite oväntat i Sackboy: A Big Adventure. Det utvecklas av talangfulla Sumo Digital och kändes lite som Little Big Planet möter Super Mario. Definitivt ett lovande och festligt spel som kommer tillfredsställa plattformsklådan.

Hitman III var bara en trailer och några sekunder gameplay, men visst. Det såg helt OK ut. Faktum är att hela showen var rätt medioker fram till slutet då vi fick se Horizon Zero Dawn 2 och Resident Evil 8: Village.

Ryktena stämde in i detalj om detta spel. Det ser ut som om Capcom har tagit Resident Evil 4 och Resident Evil 7 och skapat något med inspiration av dessa två spel. Vilket verkligen inte behöver vara fel.

Det kan låta kräset, men de spel Sony hade att visa upp övertygade mig inte riktigt. Flera av dem är spel jag definitivt kommer att köpa, men inte riktigt är beredd att lassa upp 6000 kr för en konsol för. Många kommer dessutom att släppas 2021 eller 2022. Resident Evil 8 är förstås en självklar titel till inköpslistan, men jag utgår från att det även släpps till Xbox Series X.

Inbjudande miljöer i Resident Evil 8.

Jag hade hoppats på ett nytt Silent Hill, som det ryktats så intensivt om. Det kanske kommer senare, men det hade varit perfekt att få se det redan nu. Sony har sannolikt inte bränt allt krut än, men detta var förmodligen ungefär det vi hade fått se om Sony deltagit på den E3-mässa som sedan ställdes in.

Så fick vi då äntligen se själva konsolen. Sony har tagit ut svängarna här, mer än jag hade väntat mig. När de avslöjade den nya handkontrollen DualSense slogs vi av att den var både vit och svart. Det väckte mitt hopp om att PS5 kanske också skulle vara vit, eller åtminstone delvis. Och det visade sig stämma.

Designen delar spelvärlden just nu. Är den snygg och futuristisk eller bara kitschig alienware? Jag lutar åt det senare, men vill faktiskt se konsolen innan jag dömer den. En sak kan vi i alla fall säga: nästa generations konsoler från Sony och Microsoft har en design som ingen annan generationen före dem.

Lite överraskande utannonserade Sony två konsoler: en med Blu-ray-drive och en utan. De släpper alltså av allt att döma en digital only-konsol vid sidan om den traditionella konsolen. Sannolikt för att erbjuda ett billigare alternativ på lanseringsdagen.

För även om vi inte fick något pris förväntar sig alla att PS5 kommer att bli dyr. Kanske så dyr som 599 dollar, och då är det bra för Sony att ha ett alternativ som lägger sig 100 dollar under detta. Chicken racet fortsätter således. Vi vet fortfarande inte vad PS5 och Xbox Series X kommer kosta.

Jag tror inte att Microsoft blev livrädda för det Sony visade upp. Skrällarna uteblev. Men samtidigt som man kan säga vad man vill om spelen som visades klargjorde Sony åter igen vilken fantastisk variation de har i sitt utbud. Här finns verkligen något för alla. Det ska bli väldigt intressant att se hur Microsoft kontrar detta i sommar.

En sak kan vi i alla fall säga nu när vi fått se både nästa Xbox och PlayStation: nästa generations konsoler har en mer vågad design än kanske någonsin tidigare. Först tornet Xbox Series X och nu rymdskeppet PS5. Våra vardagsrum kommer aldrig mer bli sig lika.

(Visited 109 times, 1 visits today)