Välj en sida

När Sony summerar fjolårets sista räkenskapskvartal, som tog slut den 31 mars, är det nästan enbart positiva signaler vi ser. PlayStation fortsätter att bära företaget på ett strålande sätt både i omsättning och vinst.

2019 var det näst bästa året någonsin för PlayStation. PS4 fortsätter således att leverera – så pass bra att den stod för den näst största omsättningen för någon konsol någonsin under fjolåret (rekordet hålls gissningsvis av Wii).

Under 2019 lyckades Sony sälja 13,6 miljoner konsoler, vilket innebar en nedgång från 17,8 miljoner året före. Även om försäljningen av PS4 med ålderns rätt sjunker har Sony nu lyckats passera 110 miljoner sålda enheter världen över. Japan står för en pytteliten del av detta, vilket i sin tur reser frågetecken om hur PS5 ska kunna lyckas i öst nu när japanerna verkar ha övergett stationära konsoler helt och hållet.

Möjligen kan coronapandemin göra att försäljningen faktiskt ökar något igen under sommaren, vilket annars brukar vara långsamma månader i konsolbranschen. Att Sony har två megareleaser (The Last of Us Part II och Ghost of Tsushima i juni respektive juli) kommer säkerligen hjälpa en hel del också. 

Sedan PS4 lanserades i november 2013 har den genererat en omsättning på 108 miljarder dollar och en ren vinst på nästan 9 miljarder dollar. Det är ungefär 100 miljarder kronor.

Remarkabelt nog ligger PS4 faktiskt före PS2 om vi lägger båda på en graf. Då ska vi dock minnas att PS2 fanns på marknaden i över 12 år och fortsatte att sälja bra längre än någon annan konsol. Att PS4 ska fortsätta att sälja i ytterligare några tiotals miljoner enheter efter att PS5 lanserats är nog inte så sannolikt. 

Däremot kommer PS4 hamna betydligt närmare PS2 än den första PlayStation räknat i antalet sålda enheter, och oavsett exakt var den hamnar går det inte att förneka att PS4 blev en betydligt större framgång än vad någon kunnat förutspå. Konsolerna skulle ju vara döda…

PS4 ligger fortfarande före PS2 vid samma tid i livscykeln.

Läs mer på Resetera

(Visited 84 times, 1 visits today)