Välj en sida

The Last of Us är mitt favoritspel genom alla tider. Om jag måste välja ett blir det Naughty Dogs mästerverk som placerar sig allra överst. Före Sonic 2, BioShock Infinite, Shenmue II och Halo (även om alla dessa är mästerverk som finns med där uppe i den ytterst toppen).

Att säga att jag sett fram emot uppföljaren sedan den, något oväntat, utannonserades på PSX 2016 är därför en underdrift. Men jag har växande farhågor gällande det färdiga spelet.

En gigantiska läcka drabbade Naughty Dog nyligen. Stora delar av spelet, inklusive viktiga händelser i storyn, har spoilats. Det har ryktats om att det var en försmådd före detta anställd som är ansvarig, men Sony har förnekat detta och hävdar nu att de vet vem det var: en utomstående part (speltestare?).

Själv håller jag mig medvetet undan läckor just nu. Jag ville inte få spelet spoilat. Även om det visar sig att det inte är särskilt bra vill jag gå in med öppna ögon, utan förutfattade meningar.

Så vad är det som får mig att lägga pannan i djupa veck? Eftersom viktiga delar av berättelsen, inklusive slutet, är ute har många reagerat, och reaktionerna går delvis ut på att spelet är politiskt. Väldigt politiskt. Riktat mot män.

Ryktet att den kommande HBO-serien baserad på spelet/n är någon sorts identitetspolitisk och feministisk appell förefaller dessvärre inte osannolikt, och eftersom manusförfattaren Neil Druckmann är inblandad även i den framstår det inte som helt omöjligt att spelet har samma tema.

Om det nu visar sig att Naughty Dog, och Druckmann i synnerhet, har valt att göra The Last of Us Part II väldigt politiskt, att skriva spelaren på näsan och ge ett stort långfinger åt en stor del av studions kundgrupp (vita män), då kommer jag förstås bli oerhört besviken. Besvikelsen skulle förstärkas av att jag förbokat de två dyraste utgåvorna av spelet (som i värsta fall får säljas på Ebay efteråt).

Om ryktena stämmer skulle The Last of Us Part II kunna bli den största besvikelsen sedan uppföljaren till Dum & Dummare. Typ. Men än så länge försöker jag hålla hoppet uppe.

(Visited 81 times, 1 visits today)