Sony gjorde precis som 2013 – avtäckte handkontrollen först. Då var det DualShock 4, nu DualSense. Men trots namnbytet är mycket välbekant i den handkontroll som vi kommer använda när vi spelar på PlayStation 5.

Det första som fångar ögonen är förstås färgvalet. Sony har valt en handkontroll i både svart och vitt, och det är inte bara för att kunna ta snyggare bilder. Någon förklaring till detta val får vi inte.

Designen är i stort sett densamma. Knappar, spakar och triggers ser ut att sitta likadant som på DualShock 4. DualSense har en touchpad och share-knappen kallas nu ”create”.

De stora förändringarna handlar inte om design eller utseende. DualSense har, som det ryktats om, haptisk feedback och ”adaptive triggers”. Vi kommer alltså få en betydligt mer finkänslig återkoppling från handkontrollen beroende på vad som händer i spelet.

Detta är någonstans ändå det viktigaste. Nintendo var först med att introducera en skakfunktion genom sitt Rumble Pak till Nintendo 64. Snart blev detta standard, även om Sony i sin första handkontroll till PlayStation 3 påstod att ingen efterfrågade det längre (vilket var fel).

Sedan dess har utvecklingen av funktioner i handkontrollerna stått ganska stilla. Med haptisk feedback är det möjligt att Sony tar nästa steg.

Överlag är jag inte helsåld på att Sony valt att behålla designen så intakt. DualShock 4 är ingen dålig handkontroll, men nog finns det utrymme för förbättringar i såväl styrspakar som triggers. Ännu efter 25 år lanserar Sony en konsol med en handkontroll som inte riktigt är gjord för racingspel.

Min förhoppning är att DualSense dels är en tyngre och mer gediget byggd handkontroll än alla Sonys tidigare kontroller, dels har en avsevärt bättre batteritid än DualShock 4. Den läxan borde Sony ha lärt sig.

Handkontrollen vilar på L2 och R2, precis som DualShock 4.
Det är ett konstigt designbeslut.
(Visited 257 times, 1 visits today)