Välj en sida

Microsoft och Sony har valt två helt olika strategier för att bygga hype för sina respektive kommande konsoler. Medan vi nu både fått specifikationer och se Xbox Series X plockas isär av Digital Foundry har Sony ännu inte ens visat en enda bild på PlayStation 5.

Vi är inte riktigt vana vid att två konsoltillverkare har så här olika approach inför en lansering. De brukar annars följa ungefär samma protokoll: utannonsering, avtäckning under samma år som konsolen lanseras med pris och datum, full fart med spel på E3 och sedan möjlighet att förboka.

Sony bröt mönstret lite när de förra gången valde att endast visa upp den nya handkontrollen till PS4 i februari för att sedan visa själva konsolen först på E3 i juni. Det gick rätt bra.

Ingen vet ännu hur de har tänkt göra denna gång, men helt klart är att de är hemlighetsfulla. Inte enda enda smygtagen bild av PS5 har läckt.

Medan Microsoft valde att överraskande avslöja Xbox Series X redan på fjolårets Game Awards och sedan dess portionerat ut information om konsolen månad för månad, har Sony lagt locket på helt och hållet.

Att Microsoft låtit Digital Foundry och Austin Evans plocka isär konsolen visar i mina ögon på stort självförtroende. De vet att de har en kraftfull låda, förmodligen mer kraftfull än PS5, och de verkar väldigt trygga med vad de erbjuder.

Detta, och viss självdistans, avspeglas även i sociala medier där Xbox-teamet skämtar om mångas oro kring konsolens storlek (ja, den är ju stor!). Jag tror att detta uppskattas av spelarna.

Nu vet vi ungefär allt som finns att veta om själva konsolen, Xbox Series X är inget mysterium längre. På ett sätt är det lite tråkigt. Det minskar inte hypen för mig personligen, men att se en produkt som inte ens är släppt än nedplockad i smådelar är lite… trist på ett plan. Mystiken är borta.

Det återstår förstås en del, som pris och spel. Och inte minst hur Microsoft tänker presentera den mindre kraftfulla Lockhart, som alla räknar med ska få namnet Xbox Series S, som något attraktivt. Men Series X har Microsoft bokstavligen vänt ut och in på nu.

Spridningen av coronaviruset har fått vissa bedömare att hävda att både Sony och Microsoft kommer tvingas försena sina konsoler till 2021. Det är inte osannolikt att det blir så, och då kan Sony plötsligt ha övertaget eftersom deras konsol inte redan är gårdagens nyheter.

Vi vet dock inte än om konsolerna blir försenade. Det är spekulationer just nu, allt är förstås möjligt. Jag tror att de kommer att släppas som planerat men att tillgången kommer vara extremt begränsad. Att förboka direkt när det är möjligt är således att rekommendera.

Läs även:
Allt om Xbox Series X på Xbox Wire

Den är lite för stor. Men det är priset vi får betala för en konsol
som är dubbelt så kraftfull som Xbox One X.

(Visited 73 times, 1 visits today)