Välj en sida

Att det fysiska spelmediet är på väg bort har varit uppenbart länge. Många har dömt ut både spel på skiva och spelkonsolerna i sig sedan länge, men än finns de kvar.

Siffror från Storbritannien visar dock tydligt hur utvecklingen ser ut. GSD, som analyserar brittisk spelförsäljning, berättar bland annat om att försäljningen av den nuvarande generationens spel och konsoler fortsätter att minska, denna gång med 15 procent.

Det är intressanta är dock något annat. GSD mäter 15 utgivare både digitalt och fysiskt. Bland dessa kan de se att två tredjedelar (65,5 procent) av spelen sålts digitalt på Steam samt Sonys, Microsofts och Nintendos respektive tjänster. 

Detta är inte chockerande siffror, men de är väldigt talande. Sannolikt är siffran ännu högre eftersom bland annat Epic Game Store inte är medräknad.

Själv är jag rätt otypisk. Uppskattningsvis 90 procent av de spel jag köper är på skiva. Tanken att inte kunna köpa spel på skiva längre är därför lite jobbig. Men jag har samtidigt märkt att jag inte köper film på skiva i alls samma utsträckning som förr.

Netflix är en uppenbar förklaring till detta, men det finns fortfarande massor av filmer och dokumentärer som inte finns på någon streamingtjänst utan måste köpas på skiva om man vill se dem. Jag vill därför väldigt gärna ha film på skiva som alternativ. Att kunna köpa sällsynta dokumentärer på DVD på Ebay eller Amazon är fantastiskt.

Dessutom har streamingtjänster som Netflix som bekant en uppenbar nackdel: du vet aldrig hur länge filmen eller serien ligger kvar. Plötsligt plockas de bort och du har inte längre makten över när du kan se dem.

Detta är kanske det jag har mest emot tanken på att streaming är det enda alternativet i framtiden. Jag räds en sådan framtid för den skulle innebära att vi som konsumenter helt förlorar makten över de produkter vi faktiskt betalar för.

Allt makt ligger hos det företag som levererar tjänsten. De kan ändra användarvillkoren när de vill och som användare har vi bara att acceptera om inga alternativ finns. Vi är fast i ett ekosystem.

Det är delvis därför jag inte vill att film och spel på skiva ska försvinna helt utan finnas kvar som ett alternativ. Möjligen är detta en utopiskt önskemål eftersom så många inte verkar bry sig utan är nöjda med digital leverans.

I slutändan är det vi konsumenter som avgör. Som alltid. Det som efterfrågas kommer att finnas tillgängligt.

(Visited 39 times, 1 visits today)