Välj en sida

Microsoft har ännu inte berättat vad den kommer att kosta eller exakt när den ska släppas (om de ens vet det själva nu när produktionen i Kina sannolikt påverkats hårt), men i övrigt vet vi rätt mycket om Xbox Series X.

Nyligen gick Microsoft ut med information om en hel del tekniska detaljer som bekräftade bland annat 12 teraflops (att flesta teraflops vinner är förstås sedan gammalt) men även en del funktioner.

Xbox Series X kommer erbjuda quick resume, vilket betyder att man kan gå in och fortsätta spela från precis den punkt där man lämnade sist. Detta är i sig inget unikt, det fungerar även på Xbox One, men Xbox Series X möjliggör detta för fem spel samtidigt.

Detta är en stor grej för mig. Faktiskt. Det är väldigt få spel per år som jag sträckspelar (i fjol var det typ Resident Evil 2 och Shenmue III), i övrigt hoppar jag ideligen mellan en handfull olika titlar.

Att kunna växla sömlöst och, får vi anta, göra det direkt via startmenyn i stället för att leta fram respektive spel kommer vara väldigt tacksamt. Så tack för den, Microsoft. (Enligt Larry Hryb minns konsolen vilka spel det är även efter att den har uppdaterats.)

Vad jag förstår kommer Xbox Series X lyfta kvaliteten markant när det gäller att skapa realistiska både skuggor och ljus. Kraften finns onekligen där, men som vanligt handlar det om hur man räknar. Det mesta tyder på att Series X blir en mer kraftfull maskin än PS5.

Vilket förstås påverkar priset. Få tror att Series X kommer landa under 500 dollar. Troligare kanske är 599 dollar, om nu Microsoft vågar. Vilket de kanske gör eftersom allt tyder på att de samtidigt kommer släppa en mindre kraftfull Series S, som kanske landar en bit under 400 dollar.

PS5 tros kosta 500 dollar, det blir svårt för Sony att lägga sig betydligt lägre. Vilket gör att de hamnar i mitten mellan Series S och Series X.

Det är en gammal klyscha, men likafullt sann: spelen avgör. Om PS5 har mest spännande lanseringsspel kommer jag skaffa den först, även om den ”bara” har 9,2 teraflops beräkningskapacitet. Jag är inte direkt orolig för att PS5 inte skulle erbjuda en tillräcklig uppgradering från PS4.

Tekniskt mums.
(Visited 51 times, 1 visits today)