Välj en sida

Microsoft var först ut. Under onsdagen var det Sonys tur. Mark Cernys presentation var först tänkt för Game Developers Conference, GDC. När den stängdes fick Sony planera om.

Som väntat var det ingen fullständig avtäckning av PlayStation 5 vi fick utan en väldigt teknisk presentation av konsolens innanmäte. Cerny var således i sitt rätta element, precis som när han pratade om PlayStation 4 i februari 2013.

Men att inte visa upp själva konsolen eller några nya spel till den har gjort många fans besvikna, vilket märks i sociala medier där Sony nu hånas. Det är inte lätt att göra alla nöjda, men även Sony borde ha kunnat räkna ut ungefär hur denna presentation skulle tas emot.

Hur står sig då PS5 mot Xbox Series X? Den frågan är inte helt enkel att besvara ens nu när vi har specifikationerna. Konsolerna ser nämligen lite olika ut på insidan och fungerar på olika sätt.

Expansion card på 1tb från Seagate. Räkna med en prislapp på runt 2 000 kr.

Däremot förefaller Xbox Series X innehålla en snabbare processor, högre klockfrekvens och bättre grafikkort. Styrkan i PS5 finns uppenbarligen i hur dess SSD används.

Frågan är hur stor skillnad vi kommer märka i slutändan. Spelstudior som Naughty Dog, 343 Industries och Quantic Dream är alla så talangfulla att de pressar ut max ur hårdvaran.

En sak som förmodligen kommer bli den stora skillnaden mellan den nya generationen och tidigare konsolgenerationer är laddningstiderna. Att få bort dem har varit både Sonys och Microsofts uttryckliga mål, och de verkar ha hittat lösningar som fungerar.

Bägge konsolerna kommer med, i dessa tider, rätt minimalt med lagringsutrymme: 885gb i PS5 och 1tb i Xbox Series X. Detta kan förstås utökas med vanliga hårddiskar, men i fallet med Xbox kommer det även finnas ett speciellt expansion card som Microsoft tagit fram i samarbete med Seagate.

Detta krävs för att köra spel så som de är tänkt att fungera på Xbox Series X. Det är dock fortfarande möjligt att koppla in sin gamla hårddisk från Xbox One för att köra äldre spel. Kruxet här är att det riskerar att bli väldigt dyrt. 1tb fyller man snabbt, sedan krävs alltså ytterligare utlägg för mer utrymme.

Sony verkar inte ha lyckats charma särskilt många med Mark Cernys presentation. Den var som väntat teknisk och inte riktad till vanliga konsumenter.

Vi får alltså fortsätta vänta på den stora avtäckningen av PS5, spelen och inte minst priset.

Av det vi sett hittills är jag inte särskilt imponerad av Sonys kommande konsol. Men vi vet ju inte allt än. Om några månader kan det allmänna omdömet vara att det är Sony som har övertaget.

Xbox Series X är bäst på papperet och blir förmodligen också dyrast.
Sedan återstår att se hur spelutvecklarna utnyttjar konsolernas styrkor och svagheter.

(Visited 81 times, 1 visits today)