Välj en sida

Nu har effekterna av smittspridningen även nått spelbranschens finrum. Till följd av oron för coronaviruset ställer ESA in årets E3-mässa i juni. Beslutet var ganska väntat.

Nintendo har inte haft en traditionell presskonferens på E3 sedan 2013, och Sony valde att helt skippa E3 i år. Det stora dragplåstret för alla som inte är på plats på mässgolvet skulle därför ha varit Microsoft som lovat visa upp Xbox Series X och sannolikt avslöja pris, lanseringsdatum och spel.

Nu väljer Microsoft att i stället göra ett digitalt event utan publik. Lite tråkigare, förstås, men innehållet lär förbli detsamma. Exakt när vet vi ännu inte, men Microsoft får nu styra om sina planer något. Sådant här planeras långt i förväg, minst ett halvår, så det är inte troligt att det blir mycket tidigare än när E3 skulle ha gått av stapeln den 9-11 juni.

Sony påverkas inte alls av beslutet att ställa in årets E3-mässa eftersom de inte hade tänkt närvara.

Vi vet ännu ingenting om när de har tänkt visa upp PlayStation 5. Hittills har Sony, olikt Microsoft, haft sina kort väldigt nära bröstet. De verkar inte ens veta vad den ska kosta.

Frågan är om E3 härmed är historia. Mässan har tappat i betydelse under de senaste åren i takt med att stora utgivare valt att ha egna event i stället för att avslöja sina största hemligheter på plats i Los Angeles. En inställd mässa är förstås ett ännu hårdare slag, även om orsakerna bakom beslutet är rätt unika.

Personligen kommer jag förstås sakna den där lite pirriga känslan av att se avslöjanden live och skriva av mig här på bloggen. Men spel och nya konsoler kommer förstås avslöjas ändå – bara inte samtidigt och på samma ställe.

Xbox-fansen kommer att få sitt. Men vi vet inte exakt när.

(Visited 47 times, 1 visits today)