Välj en sida

När NPD summerar januariförsäljningen i Nordamerika syns ingen hejd på framgångarna för Switch. Den fortsätter att sälja klart bäst, både sett till antalet enheter och till inkomster.

Analytikern Daniel Ahmad konstaterar att PS4 och Xbox One går sämre nu än vad PS3 och Xbox 360 gjorde 2013, alltså under ett år när nya konsoler ska släppas. Detta trots att dessa konsoler faktiskt var ett år äldre än vad de nuvarande är när de snart ersätts.

Det kan finnas flera förklaringar till att intresset är så lågt för PS4 och Xbox One just nu. Dels har PS4 redan nått över 106 miljoner kunder, och Xbox One har gått rätt svagt under flera års tid.

Dels har priset hållits uppe, framför allt på PS4, mer än vanligt. Om vi kollar på Xbox One X och PS4 Pro kostar de fortfarande runt 4 000 kronor. Annars var ju tanken på med dessa uppgraderade konsoler att de skulle kunna förlänga generationen, men så blev inte riktigt fallet.

Dessutom är det redan bekräftat att PlayStation 5 och Xbox Series X blir bakåtkompatibla, påpekar Ahmad, men just detta tror jag inte påverkar folks beslut i butiken särskilt mycket. Att spel som Final Fantasy VII Remake, Cyberpunk 2077 och The Last of Us Part II har blivit försenade hjälper inte heller.

En viktig orsak kan också vara att vi redan fått se Xbox Series X, och till skillnad från när Sony planerade PS4 har de denna gång pratat en hel del om PS5 innan de visat upp konsolen. Startsträckan har varit längre, vilket lär ha påverkat hypen och gjort att PS4 känts alltmer passé.

Trots att det ryktas att de båda nya konsolerna kommer bli dyra – Sony uppges ha svårt att komma under 460 dollar i produktionskostnad per enhet – verkar alltså många konsumenter nu sikta framåt. Sony har haft en fantastisk generation, men Microsoft kan nog knappt bärga sig att påbörja nästa.

Själv går jag mot strömmen. Jag har ingen brådska att hoppa till nästa generation och köpte en Xbox One X (eller två, faktiskt) så sent som i höstas.

Inte för att det kommer drösvis med nya Xbox One-spel under de kommande åren, men det finns ju Game Pass. Och Microsoft har händelsevis lovat att alla nya Xbox-spel även ska släppas till Xbox One under den första tiden.

(Visited 51 times, 1 visits today)