Välj en sida

Att priset är viktigt när vi ska köpa något är inte särskilt kontroversiellt eller konstigt. Detta gäller i högst grad även spelkonsoler.

Vi minns en rad debacle i historien där en part satt ett pris långt över konkurrenterna utan att erbjuda tillräckligt mycket extra i kundernas ögon. Segas Saturn var dyrare än Sonys PlayStation, och när Microsoft utannonserade att Xbox One skulle kosta 499 dollar jublades det hos Sony som lagt sig 100 dollar under med sin PlayStation 4.

Just 399 dollar tycks ha blivit något av ett perfekt riktmärke för en spelkonsol. Men det ser ut att vara slut med det nu. Uppgifter gör nämligen gällande att Sony, som ännu inte visat upp sin PlayStation 5, har problem med produktionskostnaden. Den siffra som nämns är 460 dollar, vilket skulle betyda att Sony förlorar en rätt substantiell summa om de vill lägga sig på 399 dollar i butik.

Att Sony varit öppna med att de avvaktar Microsofts prissättning på Xbox Series X säger en del. De verkar helt enkelt inte veta hur de ska göra än.

Det är ett slags chicken race som pågår, men Microsoft kanske inte behöver spela med. Det har ju i något år ryktats om att de har två nya Xbox-konsoler på gång, så även om Series X skulle kosta 500 dollar eller ännu mer kan de lägga sig på en betydligt lägre inträdesnivå med ”Lockhart”-konsolen (299 eller 349 dollar?). Detta får mig att tro att Microsoft kommer avslöja priset först.

Egentligen vore 499 dollar inget att höja på ögonbrynen åt år 2020. Om vi tar inflationen i beaktande är det ungefär samma pris som tidigare. Men siffror lurar oss lätt, och många kommer tycka att det låter väldigt dyrt. För Sony kommer priset vara väldigt viktigt eftersom allt tyder på att de endast har en PS5 planerad till lanseringen.

Om vi vill se ett riktigt tekniskt kliv från denna till nästa generation får vi vara beredda på att betala. 500 dollar är inte alls orimligt.

Dessvärre kommer det betyda desto mer i det högt beskattade Sverige, där såväl moms som kemikalieskatt kommer öka priset markant. Här kanske en sådan prisnivå skulle innebära att PS5 och Xbox Series X hamnar på runt 6000 kronor.

Sist vi såg en så dyr konsol var faktiskt PS3. En teknisk best som var lite för avancerad för sitt eget bästa. Hur pass avancerad PS5 blir återstår att se. Sony verkar inte ha bråttom med att berätta, men 4A Games (utvecklarna bakom Metro-serien) säger att det mest spännande inte har offentliggjorts än. Vilket förstås gör oss alla lite nyfikna.

(Visited 48 times, 1 visits today)