Välj en sida

Att Xbox One sjunger på sista versen har vi vetat länge. När Microsoft presenterade sin kvartalsrapport, som överlag bjöd på njutbar läsning för aktieägarna med intäkter på ofattbara 35,6 miljarder dollar vilket var en ökning med 14 procent. Vinsten landade på över 11 miljarder dollar.

Xbox hade dock ingen stor del i detta, för den nöjesdivision som Xbox ingår i tappade med 21 procent jämfört med året före. Försäljningen av spel och konsoler sjönk betänkligt under julhandeln, och det var rätt väntat. Inte bara för att nästa Xbox släpps nu under 2020 utan för att Xbox One helt enkelt inte hade något exklusivt som lockade i julhandeln.

En ljuspunkt för Microsoft, inte minst om vi blickar framåt mot nästa generation, är att Game Pass växer. Enligt bolaget har antalet prenumeranter fördubblats jämfört med samma tid 2018.

Det kan finnas en del luft i dessa uppgifter eftersom Microsoft varit ytterst generösa med att dela ut gratis- och provabonnemang, men det är ändå positivt att få in fler i ekosystemet. För den som får provsmaka på Game Pass är chansen nämligen rätt stor att den blir kvar som prenumerant. Tjänsten är nämligen så pass bra nu.

Det finns ingen komsoltillverkare som så gärna vill vända blad som Microsoft vill just nu. Xbox One är inget fiasko, den beräknas enligt bedömare ha sålts i runt 45 miljoner enheter och Xbox One X har hyllats av en i stort sett enig spelbransch.

Men ska vi titta på sålda enheter (vilket numera bara är en del av hela bilden) ligger PS4 på 106 miljoner och Switch har lyckats komma upp i över 52 miljoner på knappt tre år.

Ändå kommer Microsoft inte riktigt vända blad på riktigt. Den kommande Xbox Series X kommer att vara helt bakåtkompatibel med Xbox One och inte ens de spel som släpps blir exklusiva för den nya konsolen till en början.

Om Xbox ska lyckas bättre nästa gång är det sannolikt Game Pass som ska göra jobbet. Möjligen med hjälp av streamingtjänsten xCloud. Där har Sony inget riktigt att kontra med för närvarande.

(Visited 52 times, 1 visits today)